Voćna torta sa čokoladnim likerom
Korice:
- 4 jaja
 - 200 g šećera
 - 70 g maslaca
 - 70 g crne čokolade
 - 60 ml mleka
 - 60 ml vrele vode
 - 1 kašičica arome vanile
 - 200 g oštrog brašna
 - 40 g kakaoa
 - 2 kašičice praška za pecivo
 - 1 prstohvat sode bikarbone
 - 1 prstohvat soli
 
Za natapanje korica:
- 100 ml čokoladnog likera
 - 100 ml mleka
 
Fil sa jagodama:
- 700 g pirea od jagoda
 - 70 g gustina
 - 100 g šećera
 - 1 kašičica arome od vanile
 - 70 g maslaca
 
Vanil krem:
- 500 ml kokosovog mleka
 - 100 ml čokoladnog likera
 - 4 žumanceta
 - 90 g gustina
 - 100 g šećera
 - 1 kesica šlag krema od vanile
 - 100 ml hladnog mleka
 
Za premazivanje torte:
- 200 g belog šlag krema
 - 200 ml hladne gazirane vode
 
Priprema:
1. Vanil krem: Prvo spremiti ovaj 
fil, jer mu treba vremena da se ohladi.
Kokosovo mleko možete i sami da napravite. U šerpu stavite 1,2 l vode, 
dodati 200 g kokosa i staviti da provri (poklopljeno, tako ga i kuvati).
 Kada provri, smanjiti na srednju temperaturu i kuvati 20 minuta. 
Ostaviti da se ohladi, pa ga kroz gazu procediti (rukama dobro istisnuti
 svu tečnost). Dobija se oko 900 ml tečnosti. Iskoristite pola litra za 
fil, a ostatak ostavite u frižider (za druge deserte, milkšejkove...), 
ili ga popijte. Jako je ukusno. Ako ga ostavite u frižider, da vas ne 
buni, na površini se stvori beli tvrđi sloj (kao kod mleka kajmak). Samo
 ga ugrejte i korica će se rastopiti.
Ako ne volite ovo da radite, vi kupite gotovo kokosovo mleko...
     
    
2. Gustin i šećer staviti u 
odgovarajuću posudu, preliti ga sa čokoladnim likerom i promešati. Od 
kokosovog mleka odvojiti 200 ml, sipati u smesu sa gustinom i, žicom za 
mućenje, dobro sjediniti. Žumanca staviti u vanglicu i mikserom ih 
penasto umutiti. Polako sipati smesu sa gustinom, uz neprekidno mućenje i
 sve dobro sjediniti.
Ostatak kokosovog mleka staviti da provri. U provrelo mleko sipati smesu
 sa žumancima. Skuvati krem, neprekidno mešajući žicom za mućenje. kada 
se krem zgusnuo skloniti ga sa vatre, prekriti providnom folijom (da se 
ne formira korica) i ostaviti ga da se ohladi.
Šlag krem umutiti sa 100 ml mleka. Ohlađeni krem "razbiti" mikserom, 
dodati umućeni šlag krem i mutiti dok se ne dobije penasti krem (u 
početku bude zrnasta struktura, ali daljim mućenjem dobićete pravi 
krem). Krem podeliti na tri dela. 
     
    
3. Korice: Pripremiti kalup sa 
obručem za pečenje korice, vel. 24cm. Dno kalupa obložiti pek papirom, a
 stranice premazati maslacem. Rernu uključiti da se zagreje na 170 
stepeni.
Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u odgovarajuću posudu, 
dodati prstohvat soli i umutiti čvrsti šne. Umućeni šne ostaviti na 
stranu.
     
    
4. Maslac i izlomljenu čokoladu 
staviti na tihu vatru i otopiti. Žumanca staviti u vanglicu i uz 
postepeno dodavanje šećera penasto ih umutiti (da "pobele"). Dodati, 
prohlađeni, istopljeni maslac sa čokoladom i mleko, pa dobro sjediniti. 
Zatim, uz neprekidno mućenje, polako sipati vrelu vodu. U jednu posudu 
staviti brašno i u njega prosejati (kroz cetku za čaj) kakao. Dodati 
prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Promešati pa dodati u tečne sastojke.
 Najmanjom brzinom na mikseru sve dobro sjediniti. Na kraju dodati, iz 
2-3 puta, umućena belanca i kašikom ih sjediniti sa testom.
Testo sipati u pripremljeni pleh i staviti da se peče. Probati 
čačkalicom da li je kora pečena (ne treba da vas brine, ako površina 
korice popuca). Pečenu koru ostaviti da se prohladi, pa nožem je 
odvojiti od stranice kalupa, skinuti obruč i ostaviti da se potpuno 
ohladi. Zatim je, oštrim i dugačkim nožem, iseći na tri korice. Gornju 
koricu, ako je popucala, iseći i poravnati. 
     
    
5. Fil sa jagodama: Jagode rukom 
izgnječiti, pa ih izblendati. U odgovarajuću posudu staviti gustin, 
šećer i razrediti ih sa 200 ml pirea od jagoda. Ostatak pirea staviti u 
dublju posudu, dodati ekstrat vanile i staviti da provri. U provrelu 
smesu sipati razređeni gustin i, uz neprekidno mućenje žicom za mućenje,
 skuvati gusti krem. Skuvani krem skloniti sa vatre, dodati iseckani 
maslac i mešati dok se maslac ne rastopi. Ostaviti da se samo malo 
prohladi, podelivši ga na tri dela.
     
    
6. Na plato za tortu staviti prvu 
koricu, pa oko nje staviti obruč od kalupa, u kome se pekla kora. Za 
natapanje korica pomešati čokoladni liker i mleko. Preliti dobro koricu.
 Preko staviti prvu trećinu toplog voćnog fila, poravnati ga i staviti 
samo malo u frižider. Treba da se fil blago stegne (to jako brzo bude), 
pa staviti prvu trećinu vanil krema. Poravnati. Ponoviti postupak sa 
drugom i trećom koricom. Ostaviti tortu u frižider, da odstoji 4-5 sati,
 zatim je izvaditi, nožem proći između torte i obruča i skloniti obruč. 
     
    
7. Umutiti dobro šlag krem sa 
hladnom gaziranom vodom i premazati celu tortu. Ukrasiti je po svojoj 
želji. Ostavite tortu u frižider da se šlag stegne pa je poslužite. 
Torta je toliko ukusna, da ćete uživati u svakom zalogaju...
     
    
Recept za ovu tortu sam videla na sajtu Coolinarika.
Recept za ovu tortu sam videla na sajtu Coolinarika.



Коментари
Постави коментар