Voćna torta sa čokoladnim likerom
Korice:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 70 g maslaca
- 70 g crne čokolade
- 60 ml mleka
- 60 ml vrele vode
- 1 kašičica arome vanile
- 200 g oštrog brašna
- 40 g kakaoa
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 prstohvat sode bikarbone
- 1 prstohvat soli
Za natapanje korica:
- 100 ml čokoladnog likera
- 100 ml mleka
Fil sa jagodama:
- 700 g pirea od jagoda
- 70 g gustina
- 100 g šećera
- 1 kašičica arome od vanile
- 70 g maslaca
Vanil krem:
- 500 ml kokosovog mleka
- 100 ml čokoladnog likera
- 4 žumanceta
- 90 g gustina
- 100 g šećera
- 1 kesica šlag krema od vanile
- 100 ml hladnog mleka
Za premazivanje torte:
- 200 g belog šlag krema
- 200 ml hladne gazirane vode
Priprema:
1. Vanil krem: Prvo spremiti ovaj
fil, jer mu treba vremena da se ohladi.
Kokosovo mleko možete i sami da napravite. U šerpu stavite 1,2 l vode,
dodati 200 g kokosa i staviti da provri (poklopljeno, tako ga i kuvati).
Kada provri, smanjiti na srednju temperaturu i kuvati 20 minuta.
Ostaviti da se ohladi, pa ga kroz gazu procediti (rukama dobro istisnuti
svu tečnost). Dobija se oko 900 ml tečnosti. Iskoristite pola litra za
fil, a ostatak ostavite u frižider (za druge deserte, milkšejkove...),
ili ga popijte. Jako je ukusno. Ako ga ostavite u frižider, da vas ne
buni, na površini se stvori beli tvrđi sloj (kao kod mleka kajmak). Samo
ga ugrejte i korica će se rastopiti.
Ako ne volite ovo da radite, vi kupite gotovo kokosovo mleko...
2. Gustin i šećer staviti u
odgovarajuću posudu, preliti ga sa čokoladnim likerom i promešati. Od
kokosovog mleka odvojiti 200 ml, sipati u smesu sa gustinom i, žicom za
mućenje, dobro sjediniti. Žumanca staviti u vanglicu i mikserom ih
penasto umutiti. Polako sipati smesu sa gustinom, uz neprekidno mućenje i
sve dobro sjediniti.
Ostatak kokosovog mleka staviti da provri. U provrelo mleko sipati smesu
sa žumancima. Skuvati krem, neprekidno mešajući žicom za mućenje. kada
se krem zgusnuo skloniti ga sa vatre, prekriti providnom folijom (da se
ne formira korica) i ostaviti ga da se ohladi.
Šlag krem umutiti sa 100 ml mleka. Ohlađeni krem "razbiti" mikserom,
dodati umućeni šlag krem i mutiti dok se ne dobije penasti krem (u
početku bude zrnasta struktura, ali daljim mućenjem dobićete pravi
krem). Krem podeliti na tri dela.
3. Korice: Pripremiti kalup sa
obručem za pečenje korice, vel. 24cm. Dno kalupa obložiti pek papirom, a
stranice premazati maslacem. Rernu uključiti da se zagreje na 170
stepeni.
Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u odgovarajuću posudu,
dodati prstohvat soli i umutiti čvrsti šne. Umućeni šne ostaviti na
stranu.
4. Maslac i izlomljenu čokoladu
staviti na tihu vatru i otopiti. Žumanca staviti u vanglicu i uz
postepeno dodavanje šećera penasto ih umutiti (da "pobele"). Dodati,
prohlađeni, istopljeni maslac sa čokoladom i mleko, pa dobro sjediniti.
Zatim, uz neprekidno mućenje, polako sipati vrelu vodu. U jednu posudu
staviti brašno i u njega prosejati (kroz cetku za čaj) kakao. Dodati
prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Promešati pa dodati u tečne sastojke.
Najmanjom brzinom na mikseru sve dobro sjediniti. Na kraju dodati, iz
2-3 puta, umućena belanca i kašikom ih sjediniti sa testom.
Testo sipati u pripremljeni pleh i staviti da se peče. Probati
čačkalicom da li je kora pečena (ne treba da vas brine, ako površina
korice popuca). Pečenu koru ostaviti da se prohladi, pa nožem je
odvojiti od stranice kalupa, skinuti obruč i ostaviti da se potpuno
ohladi. Zatim je, oštrim i dugačkim nožem, iseći na tri korice. Gornju
koricu, ako je popucala, iseći i poravnati.
5. Fil sa jagodama: Jagode rukom
izgnječiti, pa ih izblendati. U odgovarajuću posudu staviti gustin,
šećer i razrediti ih sa 200 ml pirea od jagoda. Ostatak pirea staviti u
dublju posudu, dodati ekstrat vanile i staviti da provri. U provrelu
smesu sipati razređeni gustin i, uz neprekidno mućenje žicom za mućenje,
skuvati gusti krem. Skuvani krem skloniti sa vatre, dodati iseckani
maslac i mešati dok se maslac ne rastopi. Ostaviti da se samo malo
prohladi, podelivši ga na tri dela.
6. Na plato za tortu staviti prvu
koricu, pa oko nje staviti obruč od kalupa, u kome se pekla kora. Za
natapanje korica pomešati čokoladni liker i mleko. Preliti dobro koricu.
Preko staviti prvu trećinu toplog voćnog fila, poravnati ga i staviti
samo malo u frižider. Treba da se fil blago stegne (to jako brzo bude),
pa staviti prvu trećinu vanil krema. Poravnati. Ponoviti postupak sa
drugom i trećom koricom. Ostaviti tortu u frižider, da odstoji 4-5 sati,
zatim je izvaditi, nožem proći između torte i obruča i skloniti obruč.
7. Umutiti dobro šlag krem sa
hladnom gaziranom vodom i premazati celu tortu. Ukrasiti je po svojoj
želji. Ostavite tortu u frižider da se šlag stegne pa je poslužite.
Torta je toliko ukusna, da ćete uživati u svakom zalogaju...
Recept za ovu tortu sam videla na sajtu Coolinarika.
Recept za ovu tortu sam videla na sajtu Coolinarika.
Коментари
Постави коментар