Kolač sa kajsijama
Potrebno je:
- 200 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 180 g šećera
- 120 ml mleka
- 80 ml ulja
- 4 jajeta
- 600 g kajsija
Priprema:
1. Dno pleha za pečenje, 35x20 cm, obložiti pek papirom, a stranice premazati uljem.
Kajsije prepoloviti, skloniti koštice i iseći ih na četvrtine. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni.
2. Odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca staviti u vanglicu i čvrsto ih umutiti, uz postepeno dodavanje
mešavine šećera i vanilinog šećera. Zatim dodavati jedno po jedno
žumance, neprestano muteći. Jaja sa šećerom mutiti dok ne "pobele".
Zatim dodati mleko, ulje i mešavinu brašna i praška za pecivo. Dobro
umutiti, da ne ostanu grudvice od brašna.
3. Pola količine testa staviti u
pripremljeni pleh, poređati po površini isečene kajsije i preliti drugom
polovinom testa. Staviti kolač da se peče.
4. Pečeni kolač (probati čačkalicom
da li je pečen), izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. Pleh sa
ohlađenim kolačem prevrnuti na određenu posudu (ili tacnu za kolače),
skloniti pek papir i iseći ga na kocke.
5. Kolač je veoma mekan i ukusan. Ko želi može da ga pospe šećerom u prahu.
Коментари
Постави коментар