Kolač sa kajsijama
Potrebno je:
- 200 g brašna
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 kesica vanilin šećera
 - 180 g šećera
 - 120 ml mleka
 - 80 ml ulja
 - 4 jajeta
 - 600 g kajsija
 
Priprema:
      1. Dno pleha za pečenje, 35x20 cm, obložiti pek papirom, a stranice premazati uljem. 
Kajsije prepoloviti, skloniti koštice i iseći ih na četvrtine. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni.
     
    
      2. Odvojiti belanca od žumanaca. 
Belanca staviti u vanglicu i čvrsto ih umutiti, uz postepeno dodavanje 
mešavine šećera i vanilinog šećera. Zatim dodavati jedno po jedno 
žumance, neprestano muteći. Jaja sa šećerom mutiti dok ne "pobele". 
Zatim dodati mleko, ulje i mešavinu brašna i praška za pecivo. Dobro 
umutiti, da ne ostanu grudvice od brašna.  
     
    
      3. Pola količine testa staviti u 
pripremljeni pleh, poređati po površini isečene kajsije i preliti drugom
 polovinom testa. Staviti kolač da se peče. 
     
    
      4. Pečeni kolač (probati čačkalicom 
da li je pečen), izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. Pleh sa 
ohlađenim kolačem prevrnuti na određenu posudu (ili tacnu za kolače), 
skloniti pek papir i iseći ga na kocke.
     
    
      5. Kolač je veoma mekan i ukusan. Ko želi može da ga pospe šećerom u prahu.
     
    



Коментари
Постави коментар