Lepinjice sa belim lukom
Potrebno je:
- 400 g brašna
 - 3 kašike pšeničnih mekinja
 - 3 čena belog luka
 - 3 kašike susama
 - 40 ml ulja
 - 1 kašičica soli
 - 1 kašičica šećera
 - 230 ml vode
1 kesica suvog kvasca 
 Priprema:
1. U toploj vodi sa dodatkom kašičice šećera sipati suvi kvasac, promešati i ostaviti da uskisne. Beli luk oljuštiti i ispasirati.
     
    
2. U vanglicu staviti brašno, dodati
 pšenične mekinje, susam, so, ulje, ispasirani beli luk i pripremljeni 
kvasac. Zamesiti mekano testo. Uz vrlo malo dodavanja brašna umesiti 
testo da se ne lepi za ruke. Vanglicu prekriti providnom folijom i 
ostaviti da testo naraste (da udvostruči svoju zapreminu). 
     
    
3. Naraslo testo prebaciti na 
pobrašnjenu radnu podlogu, formirati od njega valjak i podeliti ga na 
osam, jednakih, delova. Nauljenim rukama uzeti svaki deo testa i razvući
 ga malo u širinu, tako da testo bude debljine 0,5cm. Lepinjice poređati
 u pleh, preko pek papira. Prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti pola 
sata, da testo naraste.
     
    
4. Rernu zagrejati na 200 stepeni. 
Narasle lepinje premazati, dobro, uljem i staviti da se peču. Kada 
lepinjice blago porumene, gotove su.
     
    
5. Izvaditi ih iz rerne, premazati sa vrelom vodom i prekriti kuhinjskom krpom. Ostaviti da se lepinjice prohlade.
Poslužite ih sa sirom, kajmakom, čime god želite... Veoma su ukusne i vazdušaste.
     
    



Коментари
Постави коментар