Lepinjice sa belim lukom

Potrebno je:

  • 400 g brašna
  • 3 kašike pšeničnih mekinja
  • 3 čena belog luka
  • 3 kašike susama
  • 40 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 230 ml vode
    1 kesica suvog kvasca



 Priprema:

1. U toploj vodi sa dodatkom kašičice šećera sipati suvi kvasac, promešati i ostaviti da uskisne. Beli luk oljuštiti i ispasirati.
2. U vanglicu staviti brašno, dodati pšenične mekinje, susam, so, ulje, ispasirani beli luk i pripremljeni kvasac. Zamesiti mekano testo. Uz vrlo malo dodavanja brašna umesiti testo da se ne lepi za ruke. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste (da udvostruči svoju zapreminu).
3. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu, formirati od njega valjak i podeliti ga na osam, jednakih, delova. Nauljenim rukama uzeti svaki deo testa i razvući ga malo u širinu, tako da testo bude debljine 0,5cm. Lepinjice poređati u pleh, preko pek papira. Prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata, da testo naraste.
4. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Narasle lepinje premazati, dobro, uljem i staviti da se peču. Kada lepinjice blago porumene, gotove su.
5. Izvaditi ih iz rerne, premazati sa vrelom vodom i prekriti kuhinjskom krpom. Ostaviti da se lepinjice prohlade. Poslužite ih sa sirom, kajmakom, čime god želite... Veoma su ukusne i vazdušaste.

Коментари

Популарни постови