Lepinjice sa belim lukom
Potrebno je:
- 400 g brašna
- 3 kašike pšeničnih mekinja
- 3 čena belog luka
- 3 kašike susama
- 40 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 230 ml vode
1 kesica suvog kvasca
Priprema:
1. U toploj vodi sa dodatkom kašičice šećera sipati suvi kvasac, promešati i ostaviti da uskisne. Beli luk oljuštiti i ispasirati.
2. U vanglicu staviti brašno, dodati
pšenične mekinje, susam, so, ulje, ispasirani beli luk i pripremljeni
kvasac. Zamesiti mekano testo. Uz vrlo malo dodavanja brašna umesiti
testo da se ne lepi za ruke. Vanglicu prekriti providnom folijom i
ostaviti da testo naraste (da udvostruči svoju zapreminu).
3. Naraslo testo prebaciti na
pobrašnjenu radnu podlogu, formirati od njega valjak i podeliti ga na
osam, jednakih, delova. Nauljenim rukama uzeti svaki deo testa i razvući
ga malo u širinu, tako da testo bude debljine 0,5cm. Lepinjice poređati
u pleh, preko pek papira. Prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti pola
sata, da testo naraste.
4. Rernu zagrejati na 200 stepeni.
Narasle lepinje premazati, dobro, uljem i staviti da se peču. Kada
lepinjice blago porumene, gotove su.
5. Izvaditi ih iz rerne, premazati sa vrelom vodom i prekriti kuhinjskom krpom. Ostaviti da se lepinjice prohlade.
Poslužite ih sa sirom, kajmakom, čime god želite... Veoma su ukusne i vazdušaste.
Коментари
Постави коментар