Moje lepinje
Potrebno je:
- 550 g brašna
- 1/2 kockice kvasca
- 100 ml mleka
- 100 ml vode
- 100 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 1 žumance
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
Za premazivanje i posipanje lepinja:
- 1 belance
- ćurekot (crni kim)
- susam
Priprema:
1. U toploj mešavini mleka i vode,
sa dodatkom jedne kašičice šećera, podići kvasac.
U vanglicu staviti brašno, dodati so, šećer, žumance. ulje, jogurt i
pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo mesiti, uz minimalno
dodavanje brašna, sve dok ne prestane da se lepi za ruke. Vanglicu
prekriti providnom folijom i ostaviti testo da uskisne (da udvostruči
svoju zapreminu).
2. Uskislo testo prebaciti na
pobrašnjenu radnu podlogu. Izdužiti ga u oblik valjka i podeliti na
osam, jednakih, delova. Od svakog dela formirati jufkicu. Jufkice posuti
brašnom, prekriti providnom folijom i ostaviti ih 10 minuta, da
odstoje.
3. Zatim svaku jufkicu, blago,
oklagojom razviti u krug, debljine 0,5cm. Lepinjice prebaciti na
stolnjak. Svaku lepinjicu, blago, nožem zaseći, prekriti ih stolnjakom i
ostaviti da odstoje 15 minuta.
4. Rernu, zajedno sa rešetkom,
zagrejati na 250 stepeni.
Lepinjice premazati razmućenim belancetom i posuti ćurekotom i susamom.
Po četiri lepinjice stavljati na zagrejanu rešetku i peći ih, oko, 9
minuta.
5. Pečene lepinjice poređati u odgovarajuću posudu i prekriti ih kuhinjskom krpom. Ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti.
Коментари
Постави коментар