Moje lepinje
Potrebno je:
- 550 g brašna
 - 1/2 kockice kvasca
 - 100 ml mleka
 - 100 ml vode
 - 100 ml jogurta
 - 100 ml ulja
 - 1 žumance
 - 2 kašičice soli
 - 2 kašičice šećera
 
Za premazivanje i posipanje lepinja:
- 1 belance
 - ćurekot (crni kim)
 - susam
 
Priprema:
      1. U toploj mešavini mleka i vode, 
sa dodatkom jedne kašičice šećera, podići kvasac.
U vanglicu staviti brašno, dodati so, šećer, žumance. ulje, jogurt i 
pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo mesiti, uz minimalno 
dodavanje brašna, sve dok ne prestane da se lepi za ruke. Vanglicu 
prekriti providnom folijom i ostaviti testo da uskisne (da udvostruči 
svoju zapreminu).
     
    
      2. Uskislo testo prebaciti na 
pobrašnjenu radnu podlogu. Izdužiti ga  u oblik valjka i podeliti na 
osam, jednakih, delova. Od svakog dela formirati jufkicu. Jufkice posuti
 brašnom, prekriti providnom folijom i ostaviti ih 10 minuta, da 
odstoje.
     
    
      3. Zatim svaku jufkicu, blago, 
oklagojom razviti u krug, debljine 0,5cm. Lepinjice prebaciti na 
stolnjak. Svaku lepinjicu, blago, nožem zaseći, prekriti ih stolnjakom i
 ostaviti da odstoje 15 minuta. 
     
    
      4. Rernu, zajedno sa rešetkom, 
zagrejati na 250 stepeni. 
Lepinjice premazati razmućenim belancetom i posuti ćurekotom i susamom. 
Po četiri lepinjice stavljati na zagrejanu rešetku i peći ih, oko, 9 
minuta.
     
    
      5. Pečene lepinjice poređati u odgovarajuću posudu i prekriti ih kuhinjskom krpom. Ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар