Pogačice - mekane kao pamuk
Potrebno je:
- 560 g brašna
- 150 ml mleka
- 150 ml jogurta
- 50 ml maslinovog ulja
- 2 kašičice soli
- 1 ašika šećera
- 1/2 kockice kvasca
- 1 jaje
- 1 belance
Za premazivanje pogačica:
- 1 žumance
- 2 kašike mleka
- 1 kašičica ulja
Priprema:
1. U toplom mleku, sa dodatkom
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so,
šećer, jaje, belance, jogurt, maslinovo ulje i pripremljeni kvasac.
Zamesiti testo.
2. Testo prebaciti na pobrašnjenu
podlogu i, uz minimalno dodavanje brašna, mesiti testo dok se ne dobije
elastično, mekano testo, koje se ne lepi za ruke. Umešeno testo
formirati u oblik lopte i vratiti u vanglicu. Vanglicu prekriti
providnom folijom i ostaviti da testo naraste.
3. Uskislo testo prebaciti na
pobrašnjenu radnu podlogu, izdužiti ga u oblik valjka i podeliti na 10
jednakih delova. Od svakog dela oblikovati pogačicu. Pogačice poređati u
pleh, preko pek papira. Prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da
narastu.
4. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Narasle pogačice premazati mešavinom žumanceta, mleka i ulja. Staviti da se peku.
5. Pečene pogačice izvaditi iz rerne, prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti.
Коментари
Постави коментар