Pogačice - mekane kao pamuk
Potrebno je:
- 560 g brašna
 - 150 ml mleka
 - 150 ml jogurta
 - 50 ml maslinovog ulja
 - 2 kašičice soli
 - 1 ašika šećera
 - 1/2 kockice kvasca
 - 1 jaje
 - 1 belance
 
Za premazivanje pogačica:
- 1 žumance
 - 2 kašike mleka
 - 1 kašičica ulja
 
Priprema:
      1. U toplom mleku, sa dodatkom 
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, 
šećer, jaje, belance, jogurt, maslinovo ulje i pripremljeni kvasac. 
Zamesiti testo.
     
    
      2. Testo prebaciti na pobrašnjenu 
podlogu i, uz minimalno dodavanje brašna, mesiti testo dok se ne dobije 
elastično, mekano testo, koje se ne lepi za ruke. Umešeno testo 
formirati u oblik lopte i vratiti u vanglicu. Vanglicu prekriti 
providnom folijom i ostaviti da testo naraste.
     
    
      3. Uskislo testo prebaciti na 
pobrašnjenu radnu podlogu, izdužiti ga u oblik valjka i podeliti na 10 
jednakih delova. Od svakog dela oblikovati pogačicu. Pogačice poređati u
 pleh, preko pek papira. Prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da 
narastu.
     
    
      4. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Narasle pogačice premazati mešavinom žumanceta, mleka i ulja. Staviti da se peku.
     
    
      5. Pečene pogačice izvaditi iz rerne, prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар