Pogačice - mekane kao pamuk

Potrebno je:

  • 560 g brašna
  • 150 ml mleka
  • 150 ml jogurta
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 2 kašičice soli
  • 1 ašika šećera
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1 jaje
  • 1 belance

Za premazivanje pogačica:

  • 1 žumance
  • 2 kašike mleka
  • 1 kašičica ulja

Priprema:

1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, šećer, jaje, belance, jogurt, maslinovo ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo.
2. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i, uz minimalno dodavanje brašna, mesiti testo dok se ne dobije elastično, mekano testo, koje se ne lepi za ruke. Umešeno testo formirati u oblik lopte i vratiti u vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste.
3. Uskislo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu, izdužiti ga u oblik valjka i podeliti na 10 jednakih delova. Od svakog dela oblikovati pogačicu. Pogačice poređati u pleh, preko pek papira. Prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da narastu.
4. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Narasle pogačice premazati mešavinom žumanceta, mleka i ulja. Staviti da se peku.
5. Pečene pogačice izvaditi iz rerne, prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti.

Коментари

Популарни постови