Propeć
Za testo:
- 360 g brašna
 - 240 ml vode
 - 1 kesica suvog kvasca
 - 2 kašičice soli
 - 1 kašičica šećera
 
Za fil:
- 300 g domaćeg sira
 - 4 jajeta
 
Za premazivanje korica:
- 200-250 ml ulja
 
Priprema
      1. U toploj vodi, sa dodatkom 
kašičice šećera, sipati kvasac iz kesice. Promešati i ostaviti pet 
minuta, da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i 
pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu 
radnu podlogu i mesiti ga dok se ne dobije testo koje se ne lepi za 
ruke. Umešeno testo izdužiti u oblik valjka i podeliti ga na 12 jednakih
 delova. Od svakog dela oblikovati jufkicu.
     
    
      2. Svaku jufkicu oklagijom razviti u
 koricu, veličine manjeg tanjira. Staviti prvu koricu na pobrašnjenu 
podlogu i obilno je premazati uljem. Preklopiti drugom koricom, pa i nju
 premazati uljem. Ponavljati postupak preklapanja i premazivanja korica,
 dok se ne potroše sve korice. Zadnju koricu ne premazivati uljem.
     
    
      3. Tepsiju, vel. 30 cm, dobro 
premazati uljem. Poređane korice oklagijom razviti u krug, da bude veći 
od tepsije u kojoj će se peći. Na oklagiju namotati razvijeni krug testa
 i prebaciti ga preko tepsije. Rukom utapkati testo da bude uz stranice 
tepsije, a krajevi testa da budu preko tepsije. Celu koru (koja je u 
tepsiji, kao i delove koji su preko tepsije) dobro premazati uljem.
     
    
      4. Za fil, viljuškom, razmrviti sir,
 dodati jaja i dobro sjediniti. Na koru izručiti fil i kašikom ga 
podjednako rasporediti, po celoj površini kore. Testo koje je bilo preko
 tepsije vratiti preko fila, blagim nabiranjem, ali tako da sredina fila
 ostane nepokrivena. Kuhinjskom četkicom premazati ulje između nabora 
testa, kao i celu koricu koja je vraćena preko fila.
     
    
      5. Pitu staviti da se peče, u 
prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Kada pita dobije lepu, 
rumenu, boju izvaditi tepsiju iz rerne i prekriti je kuhinjskom krpom. 
Ostaviti da se pita malo prohladi, pa je iseći i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар