Propeć
Za testo:
- 360 g brašna
- 240 ml vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
Za fil:
- 300 g domaćeg sira
- 4 jajeta
Za premazivanje korica:
- 200-250 ml ulja
Priprema
1. U toploj vodi, sa dodatkom
kašičice šećera, sipati kvasac iz kesice. Promešati i ostaviti pet
minuta, da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i
pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu
radnu podlogu i mesiti ga dok se ne dobije testo koje se ne lepi za
ruke. Umešeno testo izdužiti u oblik valjka i podeliti ga na 12 jednakih
delova. Od svakog dela oblikovati jufkicu.
2. Svaku jufkicu oklagijom razviti u
koricu, veličine manjeg tanjira. Staviti prvu koricu na pobrašnjenu
podlogu i obilno je premazati uljem. Preklopiti drugom koricom, pa i nju
premazati uljem. Ponavljati postupak preklapanja i premazivanja korica,
dok se ne potroše sve korice. Zadnju koricu ne premazivati uljem.
3. Tepsiju, vel. 30 cm, dobro
premazati uljem. Poređane korice oklagijom razviti u krug, da bude veći
od tepsije u kojoj će se peći. Na oklagiju namotati razvijeni krug testa
i prebaciti ga preko tepsije. Rukom utapkati testo da bude uz stranice
tepsije, a krajevi testa da budu preko tepsije. Celu koru (koja je u
tepsiji, kao i delove koji su preko tepsije) dobro premazati uljem.
4. Za fil, viljuškom, razmrviti sir,
dodati jaja i dobro sjediniti. Na koru izručiti fil i kašikom ga
podjednako rasporediti, po celoj površini kore. Testo koje je bilo preko
tepsije vratiti preko fila, blagim nabiranjem, ali tako da sredina fila
ostane nepokrivena. Kuhinjskom četkicom premazati ulje između nabora
testa, kao i celu koricu koja je vraćena preko fila.
5. Pitu staviti da se peče, u
prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Kada pita dobije lepu,
rumenu, boju izvaditi tepsiju iz rerne i prekriti je kuhinjskom krpom.
Ostaviti da se pita malo prohladi, pa je iseći i poslužiti.
Коментари
Постави коментар