Slani kroasani
Testo:
- 900 g brašna
 - 200 ml mleka
 - 200 ml gustog jogurta
 - 200 ml ulja
 - 1 kockica kvasca
 - 2 jajeta
 - 1 belance
 - 1 kašičica sode bikarbone
 - 1 kašika šećera
 - 1 kašičica šećera
 - 2 kašičice soli
 
Fil:
- 300 g domaćeg sira
 
Za premazivanje korica:
- 200 g zamrznutog maslaca/margarina
 
Za premazivanje kiflica:
- 1 žumance
 - 3 kašike mleka
 - 50 g maslaca/margarina
 
Priprema:
      1. Testo: U tolom mleku, sa dodatkom
 kašičice šećera, podići kvasac. 
U vanglicu staviti brašno. dodati jaja, belance, šećer, so, jogurt, 
ulje, sodu bikarbonu i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo 
prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i uz minimalno dodavanje brašna 
umesiti testo, koje se ne lepi za ruke. Umešeno testo formirati u oblik 
lopte i vratiti u nauljenu vanglicu. Prekriti ga providnom folijom i 
ostaviti da naraste (da udvostruči svoju zapreminu).
     
    
      2. Naraslo testo prebaciti na 
pobrašnjenu radnu podlogu i podeliti ga na dva, jednaka, dela. Jednu 
polovinu testa vratiti u vanglicu, prekriti ga kuhinjskom krpom i 
ostaviti na stranu. Drugu polovinu testa izdužiti u oblik valjka i 
podeliti ga na šest komada. Od svakog komada oblikovati jufkicu.
     
    
      3. Svaku jufkicu (znači u prvoj 
polovini testa ih ima šest) razviti u veličini veće tacne. Preko svake 
razvijene jufkice narendati po malo zamrznutog maslaca/margarina i 
ređati ih jednu preko druge. Preko zadnje korice ne rendati 
maslac/margarin.
Zatim od naređanih korica razviti, što tanje, jednu veliku koru u obliku
 kruga. Koru podeliti na 24 trouglova (prvo je podeliti na četiri dela, 
pa svaku četvrtinu na šest delova). Na početku svakog trougla staviti po
 parče sira.
     
    
      4. Zaviti kiflice (ne treba 
preklapati stranice preko sira) tako da prilikom zavijanja pažljivo 
povlačite gornju stranu testa, tako će se kiflice više listati. Zavijene
 kiflice poređati u pleh, preko pek papira. Prekriti ih kuhinjskom krpom
 i ostaviti da dobro narastu (najmanje 1-1,5 sat).
Na isti način napraviti kiflice i od druge polovine testa.
     
    
      5. Narasle kiflice premazati 
mešavinom žumanceta i mleka. Preko svake kiflice staviti po komadić 
maslaca/margarina. Staviti kiflice da se peču, u prethodno zagrejanu 
rernu, na 200 stepeni. pečene kiflice izvaditi i ostaviti da se 
prohlade.
     
    
      6. Kroasane poslužiti uz jogurt, mleko, kiselu pavlaku...
     
    



Коментари
Постави коментар