Čizkejk sa breskvama
Kora:
- 300 g mlevenog plazma keksa
- 100 g rastopljenog maslaca/margarina
- 100 ml mleka
- 100 g šećera u prahu
Fil I:
- 1/2 l slatke pavlake
- 400 g grčkog jogurta
- 200 g šećera u prahu
- 1 kesica želatina u prahu
- 1/2 kg breskvi
Fil II:
- 400 g breskvi
- 300 ml vode
- 150 g šećera u kristalu
- 1 kesica želatina u prahu
Priprema:
1. Kora: U vanglicu staviti keks,
dodati šećer u prahu i kašikom promešati. Ubaciti rastopljeni
maslac/margarin i mleko. Rukom sjediniti dobro sve sastojke.
2. Obruč kalupa za torte, vel. 28cm,
obložiti providnom folijom. Pripremljeni obruč staviti na tacnu za
torte. Sredinu tacne premazati uljem, pa rukom rasporediti pripremljeni
keks i rukom formirati koru. Na kraju donjom stranom kašike izravnajte
površinu kore.
Tacnu sa korom ostaviti na stranu, ne mora u frižider.
3. Fil I: U odgovarajuću posudu
sipati slatku pavlaku, koja je bila u frižideru. Početi sa mućenjem, uz
postepeno dodavanje šećera u prahu. Pazite da pavlaku ne umutite previše
čvrsto, već da ostane penasta. Ubaciti grčki jogurt i sjediniti ga sa
pavlakom. Želatin pripremiti prema uputsvu sa pakovanja, dodati ga u
krem i sve umutiti.
Breskve iseckati na kockice (ne ljušte se), dodati ih u fil i kašikom ih
blago promešati.
4. Pripremljeni fil sipati preko kore i kašikom poravnati. Tacnu sa tortom staviti u frižider, dok se sprema drugi fil.
5. Fil II: Breskve oljuštiti i iseći
na kockice. Staviti ih u odgovarajuću posudu, dodati šećer, naliti sa
vodom i staviti na šporet da provri. Od momenta ključanja kuvati pet
minuta. Skloniti sa vatre i ručnim blenderom izmiksati. Želatin
pripremiti prema uputstvu sa pakovanja i didati u vrelu smesu. Promešati
i posudu sa filom staviti u drugu posudu u kojoj je sipana hladna voda.
Mešati fil sve dok ne postane mlak.
6. Izvaditi tortu iz frižidera i
kutlačom, ravnomerno, sipati fil sa breskvama. Ostaviti tortu u frižider
da prenoći. Narednog dana skloniti obruč i poslužiti tortu.
Коментари
Постави коментар