Čizkejk sa malinama
Za koru:
- 300 g mlevene plazme
 - 100 g pečenog lešnika
 - 150 g maslaca
 - 120 ml mleka
 - 60 g šećera u prahu
 
Za fil:
- 1/2 l slatke pavlake
 - 200 g krem sira
 - 180 g kisele pavlake
 - 150 g šećera u prahu
 - 1 kesica želatina
 - 400 g malina
 
Preliv od malina:
- 400 g malina
 - 400 ml vode
 - 160 g šećera
 - 1 kesica želatina
 - 100 ml vode
 
Priprema:
      1. Kora: Obruč kalupa za torte, vel.
 26 cm, obložiti providnom folijom. Pripremljeni obruč staviti na tacnu 
za tortu. Sredinu (gde će se formirati kora) premazati uljem. Lešnike 
samleti, ali da ostanu i krupniji komadići. Maslac rastopiti.
     
    
      2. U vanglicu staviti mlevenu 
plazmu, dodati šećer u prahu, mlevene lešnike i promešati. Sipati 
rastopljeni maslac i mleko. Rukom sjediniti smesu. Smesu prebaciti u 
sredinu postavljenog obruča i kašikom formirati koru. Skloniti na stranu
 dok se sprema fil, ne mora da se stavlja u frižider.
     
    
      3. Fil: Krem sir, kiselu pavlaku i 
šećer u prahu staviti u odgovarajuću posudu i žicom za mućenje, blago 
sjediniti. U vanglicu sipati slatku pavlaku i umutiti je, ali ne previše
 čvrsto (da bi fil bio kremast). Dodavati, iz 2-3 puta, kašikom mešavinu
 krem sira, kisele pavlake i šećera u prahu. Sjediniti mikserom. 
     
    
      4. Želatin pripremiti prema uputstvu
 sa pakovanja, sipati ga u fil i mućenjem sjediniti ga sa filom. Dodati u
 fil maline i blago ih kašikom promešati. Pripremljeni fil sipati preko 
kore i kašikom ga ravnomerno rasporediti. Staviti tacnu u frižider, da 
se fil malo stegne, dok se sprema preliv. 
     
    
      5. Preliv od malina: Maline i 400 ml
 vode staviti u blender i izblendati. Dobijenu smesu preručiti u 
odgovarajuću posudu, dodati šećer u kristalu i staviti posudu na vatru. 
Od momenta vrenja kuvati maline pet minuta, uz povremeno mešanje. Za 
vreme kuvanja stalno sklanjati penu. Zatim skloniti sa vatre i maline 
ispasirati preko veće cetke, da bi se odstranile sitne semenkice. 
Želatin preliti sa 100 ml hladne vode, promešati i ostaviti da nabubri 
(3-4 minuta). Kada želatin nabubri staviti posudu na tihu vatru i uz 
stalno mešanje ga rastopiti (nikako ne sme da provri!). Rastopljeni 
želatin sipati u vrelu smesu za preliv i žicom za mućenje ga sjediniti 
sa prelivom. Ostaviti da se preliv prohladi, da postane mlak.
     
    
      6. Izvaditi tacnu sa tortom iz 
frižidera i kutlačom, polako, sipati pripremljeni preliv. Pažljivo 
vratiti tortu u frižider i ostaviti je da prenoći. Narednog dana 
izvaditi tacnu sa tortom, skinuti obruć i skloniti providnu foliju.
     
    
      7. Iseći čizkejk sa malinama i poslužiti ga.
     
    



Коментари
Постави коментар