Čizkejk sa malinama

Za koru:

  • 300 g mlevene plazme
  • 100 g pečenog lešnika
  • 150 g maslaca
  • 120 ml mleka
  • 60 g šećera u prahu

Za fil:

  • 1/2 l slatke pavlake
  • 200 g krem sira
  • 180 g kisele pavlake
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 kesica želatina
  • 400 g malina

Preliv od malina:

  • 400 g malina
  • 400 ml vode
  • 160 g šećera
  • 1 kesica želatina
  • 100 ml vode

Priprema:

1. Kora: Obruč kalupa za torte, vel. 26 cm, obložiti providnom folijom. Pripremljeni obruč staviti na tacnu za tortu. Sredinu (gde će se formirati kora) premazati uljem. Lešnike samleti, ali da ostanu i krupniji komadići. Maslac rastopiti.
2. U vanglicu staviti mlevenu plazmu, dodati šećer u prahu, mlevene lešnike i promešati. Sipati rastopljeni maslac i mleko. Rukom sjediniti smesu. Smesu prebaciti u sredinu postavljenog obruča i kašikom formirati koru. Skloniti na stranu dok se sprema fil, ne mora da se stavlja u frižider.
3. Fil: Krem sir, kiselu pavlaku i šećer u prahu staviti u odgovarajuću posudu i žicom za mućenje, blago sjediniti. U vanglicu sipati slatku pavlaku i umutiti je, ali ne previše čvrsto (da bi fil bio kremast). Dodavati, iz 2-3 puta, kašikom mešavinu krem sira, kisele pavlake i šećera u prahu. Sjediniti mikserom.
4. Želatin pripremiti prema uputstvu sa pakovanja, sipati ga u fil i mućenjem sjediniti ga sa filom. Dodati u fil maline i blago ih kašikom promešati. Pripremljeni fil sipati preko kore i kašikom ga ravnomerno rasporediti. Staviti tacnu u frižider, da se fil malo stegne, dok se sprema preliv.
5. Preliv od malina: Maline i 400 ml vode staviti u blender i izblendati. Dobijenu smesu preručiti u odgovarajuću posudu, dodati šećer u kristalu i staviti posudu na vatru. Od momenta vrenja kuvati maline pet minuta, uz povremeno mešanje. Za vreme kuvanja stalno sklanjati penu. Zatim skloniti sa vatre i maline ispasirati preko veće cetke, da bi se odstranile sitne semenkice. Želatin preliti sa 100 ml hladne vode, promešati i ostaviti da nabubri (3-4 minuta). Kada želatin nabubri staviti posudu na tihu vatru i uz stalno mešanje ga rastopiti (nikako ne sme da provri!). Rastopljeni želatin sipati u vrelu smesu za preliv i žicom za mućenje ga sjediniti sa prelivom. Ostaviti da se preliv prohladi, da postane mlak.
6. Izvaditi tacnu sa tortom iz frižidera i kutlačom, polako, sipati pripremljeni preliv. Pažljivo vratiti tortu u frižider i ostaviti je da prenoći. Narednog dana izvaditi tacnu sa tortom, skinuti obruć i skloniti providnu foliju.
7. Iseći čizkejk sa malinama i poslužiti ga.

Коментари

Популарни постови