Čizkejk sa malinama
Za koru:
- 300 g mlevene plazme
- 100 g pečenog lešnika
- 150 g maslaca
- 120 ml mleka
- 60 g šećera u prahu
Za fil:
- 1/2 l slatke pavlake
- 200 g krem sira
- 180 g kisele pavlake
- 150 g šećera u prahu
- 1 kesica želatina
- 400 g malina
Preliv od malina:
- 400 g malina
- 400 ml vode
- 160 g šećera
- 1 kesica želatina
- 100 ml vode
Priprema:
1. Kora: Obruč kalupa za torte, vel.
26 cm, obložiti providnom folijom. Pripremljeni obruč staviti na tacnu
za tortu. Sredinu (gde će se formirati kora) premazati uljem. Lešnike
samleti, ali da ostanu i krupniji komadići. Maslac rastopiti.
2. U vanglicu staviti mlevenu
plazmu, dodati šećer u prahu, mlevene lešnike i promešati. Sipati
rastopljeni maslac i mleko. Rukom sjediniti smesu. Smesu prebaciti u
sredinu postavljenog obruča i kašikom formirati koru. Skloniti na stranu
dok se sprema fil, ne mora da se stavlja u frižider.
3. Fil: Krem sir, kiselu pavlaku i
šećer u prahu staviti u odgovarajuću posudu i žicom za mućenje, blago
sjediniti. U vanglicu sipati slatku pavlaku i umutiti je, ali ne previše
čvrsto (da bi fil bio kremast). Dodavati, iz 2-3 puta, kašikom mešavinu
krem sira, kisele pavlake i šećera u prahu. Sjediniti mikserom.
4. Želatin pripremiti prema uputstvu
sa pakovanja, sipati ga u fil i mućenjem sjediniti ga sa filom. Dodati u
fil maline i blago ih kašikom promešati. Pripremljeni fil sipati preko
kore i kašikom ga ravnomerno rasporediti. Staviti tacnu u frižider, da
se fil malo stegne, dok se sprema preliv.
5. Preliv od malina: Maline i 400 ml
vode staviti u blender i izblendati. Dobijenu smesu preručiti u
odgovarajuću posudu, dodati šećer u kristalu i staviti posudu na vatru.
Od momenta vrenja kuvati maline pet minuta, uz povremeno mešanje. Za
vreme kuvanja stalno sklanjati penu. Zatim skloniti sa vatre i maline
ispasirati preko veće cetke, da bi se odstranile sitne semenkice.
Želatin preliti sa 100 ml hladne vode, promešati i ostaviti da nabubri
(3-4 minuta). Kada želatin nabubri staviti posudu na tihu vatru i uz
stalno mešanje ga rastopiti (nikako ne sme da provri!). Rastopljeni
želatin sipati u vrelu smesu za preliv i žicom za mućenje ga sjediniti
sa prelivom. Ostaviti da se preliv prohladi, da postane mlak.
6. Izvaditi tacnu sa tortom iz
frižidera i kutlačom, polako, sipati pripremljeni preliv. Pažljivo
vratiti tortu u frižider i ostaviti je da prenoći. Narednog dana
izvaditi tacnu sa tortom, skinuti obruć i skloniti providnu foliju.
7. Iseći čizkejk sa malinama i poslužiti ga.
Коментари
Постави коментар