Juneće meso iz rerne

Potrebno je:

  • 1,5 kg junetine od buta
  • 1/2 kg šampinjona
  • 1 veća šargarepa
  • 1 srednja glavica belog luka
  • 4 veća krompira
  • 200 ml belog vina
  • 200 ml pasiranog paradajza
  • 2 kašike brašna
  • suvi biljni začin
  • origano
  • mleveni biber
  • ulje

Priprema:

1. Juneće meso iseći na šnicle, debljine 1cm. Šargarepu iseći na krugove, a pečurke na deblje listiće. Krompir iseći na osmine, beli luk očistiti i svaki češanj preseći na četiri dela.
2. Ovo jelo je najbolje spremati u zemljanoj posudu, a u nedostatku zemljane posude spremati u dubljoj posudi koja ide u rernu. Dublju zemljanu posudu dobro premazati uljem. Sve sastojke podeliti na dva dela. U posudu staviti prvu polovinu mesa - šargarepe - belog luka - pečuraka i krompira. Sve posuti suvim biljnim začinom, origanom i mlevenim biberom, po ukusu. Preko staviti drugu polovinu navedenih namirnica. Sipati vodu da namirnice budu pod vodom, poklopiti i staviti na srednju vatru da provri. Zatim smanjiti temperaturu i na tihoj vatri krčkati jelo 1,5 sat.
3. Zatim, u vinu rastvoriti brašno. Rernu zagrejati na 170 stepeni. Skloniti poklopac sa posude, sipati preko pasirani paradajz i belo vino sa brašnom. Blago promešati, ponovo poklopiti i pustiti da provri.
4. Zatim skloniti poklopac, probati da li treba dodati još šta od začina, prekriti alu folijom i staviti posudu u zagrejanu rernu. Jelo krčkati još 1,5 sat.
5. Poslužiti ovo, veoma ukusno, jelo uz salatu po želji.
6.Ovo jelo je rađeno po receptu moje snaje, od brata, koja je izvrsna kuvarica...

Коментари

Популарни постови