Moja posna pogača

Potrebno je:

  • 500 g brašna
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašika meda
  • 1/2 kockice kvasca
  • 80 ml ulja
  • 300 ml vode

Priprema:

1. U toploj vodi, sa dodatkom male kašičice šećera, razmrviti kvasac i ostaviti da se aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so, med i ulje. Sipati pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i uz minimalno dodavanje brašna (najviše jedne kašike) umesiti testo. Testo treba da ostane mekano i da se ne lepi za ruke.
2. Tepsiju vel. 26cm, dobro premazati uljem (ili dno prekriti pek papirom). Umešeno testo prebaciti u tepsiju i rukama ga razvući. Prekriti tepsiju kuhinjskom krpom i ostaviti da testo dobro naraste (neka istane prazno samo 1cm do vrha tepsije).
3. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Naraslo testo premazati mešavinom ulja i vrele vode (1:1) i staviti ga da se peče.
4. Pečenu pogaču izvaditi, opet je premazati mešavinom ulja i vode, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji u tepsiji pet minuta. Zatim je izvaditi iz tepsije, dobro umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi.
5. Izlomite je (nikako je ne seći nožem) i poslužite. Predivna pogača koja ostaje mekana i narednog dana.

Коментари

Популарни постови