Moja posna pogača
Potrebno je:
- 500 g brašna
 - 1,5 kašičica soli
 - 1 kašika meda
 - 1/2 kockice kvasca
 - 80 ml ulja
 - 300 ml vode
 
Priprema:
1. U toploj vodi, sa dodatkom male kašičice šećera, razmrviti kvasac i 
ostaviti da se aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so, med i 
ulje. Sipati pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Testo prebaciti na 
pobrašnjenu podlogu i uz minimalno dodavanje brašna (najviše jedne 
kašike) umesiti testo. Testo treba da ostane mekano i da se ne lepi za 
ruke. 
     
    
2. Tepsiju vel. 26cm, dobro 
premazati uljem (ili dno prekriti pek papirom). Umešeno testo prebaciti u
 tepsiju i rukama ga razvući. Prekriti tepsiju kuhinjskom krpom i 
ostaviti da testo dobro naraste (neka istane prazno samo 1cm do vrha 
tepsije). 
     
    
3. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Naraslo testo premazati mešavinom ulja i vrele vode (1:1) i staviti ga da se peče.
     
    
4. Pečenu pogaču izvaditi, opet je 
premazati mešavinom ulja i vode, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti
 da odstoji u tepsiji pet minuta.
Zatim je izvaditi iz tepsije, dobro umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti 
da se prohladi.
     
    
5. Izlomite je (nikako je ne seći nožem) i poslužite. 
Predivna pogača koja ostaje mekana i narednog dana.
     
    



Коментари
Постави коментар