Moja posna pogača
Potrebno je:
- 500 g brašna
- 1,5 kašičica soli
- 1 kašika meda
- 1/2 kockice kvasca
- 80 ml ulja
- 300 ml vode
Priprema:
1. U toploj vodi, sa dodatkom male kašičice šećera, razmrviti kvasac i
ostaviti da se aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so, med i
ulje. Sipati pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Testo prebaciti na
pobrašnjenu podlogu i uz minimalno dodavanje brašna (najviše jedne
kašike) umesiti testo. Testo treba da ostane mekano i da se ne lepi za
ruke.
2. Tepsiju vel. 26cm, dobro
premazati uljem (ili dno prekriti pek papirom). Umešeno testo prebaciti u
tepsiju i rukama ga razvući. Prekriti tepsiju kuhinjskom krpom i
ostaviti da testo dobro naraste (neka istane prazno samo 1cm do vrha
tepsije).
3. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Naraslo testo premazati mešavinom ulja i vrele vode (1:1) i staviti ga da se peče.
4. Pečenu pogaču izvaditi, opet je
premazati mešavinom ulja i vode, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti
da odstoji u tepsiji pet minuta.
Zatim je izvaditi iz tepsije, dobro umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti
da se prohladi.
5. Izlomite je (nikako je ne seći nožem) i poslužite.
Predivna pogača koja ostaje mekana i narednog dana.
Коментари
Постави коментар