Pogačice sa mlevenim lanom
Potrebno je:
- 400 g mekog brašna
 - 1 kesica suvog kvasca
 - 1 kašičica soli
 - 1 kašika smeđeg šećera
 - 1 kašičica čia semenki
 - 2 kašike mlevenog lana
 - 40 g rastopljenog maslaca
 - 100 ml jogurta
 - 120 ml mleka
 - 1 belance
 
Za premazivanje pogačica:
- 1 žumance
 - 1 kašičica mleka
 
Priprema:
      1. U vanglicu staviti brašno, dodati
 so, šećer, čia semenke, mleveni lan i suvi kvasac. Promešati kašikom. 
Zatim, dodati jogurt, rastopljeni (i prohlađeni) maslac i belance. 
Zamesiti testo sa toplim mlekom. Testo mesiti, uz vrlo malo dodavanja 
brašna, sve dok ne prestane da se lepi za ruke. Umešeno testo prekriti 
providnom folijom i ostaviti, u vanglici, da udvostruči svoju zapreminu.
     
    
      2. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i podeliti ga na osam jednakih delova. Od svakog dela formirati pogačice.
Pogačice poređati u podmazani pleh (ili preko pek papira) i ostaviti da narastu.
     
    
      3. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. 
Narasle pogačice premazati mešavinom žumanceta i mleka i staviti ih da se peku.
     
    
      4. Pečene pogačice izvaditi, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade. Poslužiti ih uz sir, kajmak, džem, euro-krem...
     
    



Коментари
Постави коментар