Pogačice sa mlevenim lanom
Potrebno je:
- 400 g mekog brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašika smeđeg šećera
- 1 kašičica čia semenki
- 2 kašike mlevenog lana
- 40 g rastopljenog maslaca
- 100 ml jogurta
- 120 ml mleka
- 1 belance
Za premazivanje pogačica:
- 1 žumance
- 1 kašičica mleka
Priprema:
1. U vanglicu staviti brašno, dodati
so, šećer, čia semenke, mleveni lan i suvi kvasac. Promešati kašikom.
Zatim, dodati jogurt, rastopljeni (i prohlađeni) maslac i belance.
Zamesiti testo sa toplim mlekom. Testo mesiti, uz vrlo malo dodavanja
brašna, sve dok ne prestane da se lepi za ruke. Umešeno testo prekriti
providnom folijom i ostaviti, u vanglici, da udvostruči svoju zapreminu.
2. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i podeliti ga na osam jednakih delova. Od svakog dela formirati pogačice.
Pogačice poređati u podmazani pleh (ili preko pek papira) i ostaviti da narastu.
3. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni.
Narasle pogačice premazati mešavinom žumanceta i mleka i staviti ih da se peku.
4. Pečene pogačice izvaditi, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade. Poslužiti ih uz sir, kajmak, džem, euro-krem...
Коментари
Постави коментар