Posna pita sa povrćem
Testo za koru:
- 300 g brašna
- 1/2 kesice suvog kvasca
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 40 ml ulja
- 150 ml tople vode
Fil:
- 70 g crvenih sojinih ljuspica
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 srednje paprike
- 200 g šampinjona
- 3 češnja belog luka
- 100 ml pasiranog paradajza
- 1/2 vezice peršuna
- 1 kašičica origana
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1 kašičica timijana
- 1 kašika aleve paprike
- ulje
Za premazivanje korica:
- ulje
Priprema:
1. Testo za koru: U vanglicu staviti
brašno, dodati so, šećer i kvasac. Promešati. Sipati ulje i sa toplom
vodom zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i
mesiti ga, uz dodavanje brašna, sve dok se ne dobije elastično, mekano
testo, koje se ne lepi za ruke.
Umešeno testo formirati u oblik lopte, ostaviti ga na pobrašnjenoj
radnoj podlozi prekrivenog providnom folijom. Ostaviti testo da miruje,
dok se ne spremi fil.
2. Fil: Sojine ljuspice preliti
vrelom vodom i ostaviti 10 minuta, odnosno dok ne nabubre. Zatim ih,
rukom, dobro iscediti. Crni i beli luk, kao i peršun sitno iseckati.
Paprike i šampinjone iseckati na kockice.
3. U odgovarajućoj posudi sipati
ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti obe vrste
iseckanog luka i dinstati ga, oko, pet minuta. Zatim dodati soju,
paprike i šampinjone. Preliti sa pasiranim paradajzom, posuti sa suvim
biljnim začinom, biberom, origanom, timijanom i alevom paprikom. U
polupokrivenoj posudi i na srednjoj temperaturi dinstati povrće, dok ne
ispari sva tečnost. Zatim, dodati iseckani peršun, probati da li treba
dodati još šta od začina i skloniti posudu sa vatre. Ostaviti da se
ohladi.
4. Testo, oklagijom, razviti u oblik
pravougaonika. Premazati testo uljem i saviti kao pismo. Testo, od sebe
saviti do pola, premazati uljem, suprotnu polovinu testa prebaciti
preko savijenog dela, pa i to premazati uljem. Levu stranu testa
preklopiti do pola, premazati je uljem, pa desnu stranu testa prebaciti
preko preklopljene. Testo, odmah, ponovo razviti u pravougaonik i
ponoviti način premazivanja. Premazano testo prekriti providnom folijom i
ostaviti dok se fil, potpuno, ne ohladi.
5. Zatim, testo na pobrašnjenoj
podlozi razviti tanko, u oblik pravougaonika. Dobro premazati uljem i
raporediti fil, po celoj površini. Fil, blago, rukom pritisnuti. Levu i
desnu stranu kore, malo, prebaciti preko fila, pa uviti rolat.
6. Rolat prebaciti u veliki pleh, od
el. šporeta, preko pek papira. Rolat dobro premazati uljem i staviti da
se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Pečenu pitu
(probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi, prekriti kuhinjskom krpom
i ostaviti da se prohladi.
Zatim je iseći na deblje parčiće i poslužiti. Pita je ukusna topla i
hladna.
Коментари
Постави коментар