Posna pita sa povrćem
Testo za koru:
- 300 g brašna
 - 1/2 kesice suvog kvasca
 - 2 kašičice soli
 - 1 kašičica šećera
 - 40 ml ulja
 - 150 ml tople vode
 
Fil:
- 70 g crvenih sojinih ljuspica
 - 1 veća glavica crnog luka
 - 2 srednje paprike
 - 200 g šampinjona
 - 3 češnja belog luka
 - 100 ml pasiranog paradajza
 - 1/2 vezice peršuna
 - 1 kašičica origana
 - 2 kašičice suvog biljnog začina
 - 1 kašičica mlevenog bibera
 - 1 kašičica timijana
 - 1 kašika aleve paprike
 - ulje
 
Za premazivanje korica:
- ulje
 
Priprema:
      1. Testo za koru: U vanglicu staviti
 brašno, dodati so, šećer i kvasac. Promešati. Sipati ulje i sa toplom 
vodom zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i 
mesiti ga, uz dodavanje brašna, sve dok se ne dobije elastično, mekano 
testo, koje se ne lepi za ruke.
Umešeno testo formirati u oblik lopte, ostaviti ga na pobrašnjenoj 
radnoj podlozi prekrivenog providnom folijom. Ostaviti testo da miruje, 
dok se ne spremi fil.
     
    
      2. Fil: Sojine ljuspice preliti 
vrelom vodom i ostaviti 10 minuta, odnosno dok ne nabubre. Zatim ih, 
rukom, dobro iscediti. Crni i beli luk, kao i peršun sitno iseckati. 
Paprike i šampinjone iseckati na kockice. 
     
    
      3. U odgovarajućoj posudi sipati 
ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti obe vrste 
iseckanog luka i dinstati ga, oko, pet minuta. Zatim dodati soju, 
paprike i šampinjone. Preliti sa pasiranim paradajzom, posuti sa suvim 
biljnim začinom, biberom, origanom, timijanom i alevom paprikom. U 
polupokrivenoj posudi i na srednjoj temperaturi dinstati povrće, dok ne 
ispari sva tečnost. Zatim, dodati iseckani peršun, probati da li treba 
dodati još šta od začina i skloniti posudu sa vatre. Ostaviti da se 
ohladi.
     
    
      4. Testo, oklagijom, razviti u oblik
 pravougaonika. Premazati testo uljem i saviti kao pismo. Testo, od sebe
 saviti do pola, premazati uljem, suprotnu polovinu testa prebaciti 
preko savijenog dela, pa i to premazati uljem. Levu stranu testa 
preklopiti do pola, premazati je uljem, pa desnu stranu testa prebaciti 
preko preklopljene. Testo, odmah, ponovo razviti u pravougaonik i 
ponoviti način premazivanja. Premazano testo prekriti providnom folijom i
 ostaviti dok se fil, potpuno, ne ohladi. 
     
    
      5. Zatim, testo na pobrašnjenoj 
podlozi razviti tanko, u oblik pravougaonika. Dobro premazati uljem i 
raporediti fil, po celoj površini. Fil, blago, rukom pritisnuti. Levu i 
desnu stranu kore, malo, prebaciti preko fila, pa uviti rolat. 
     
    
      6. Rolat prebaciti u veliki pleh, od
 el. šporeta, preko pek papira. Rolat dobro premazati uljem i staviti da
 se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Pečenu pitu 
(probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi, prekriti kuhinjskom krpom
 i ostaviti da se prohladi.
Zatim je iseći na deblje parčiće i poslužiti. Pita je ukusna topla i 
hladna.
     
    



Коментари
Постави коментар