Spanač, pirinač, kajmak...
Potrebno je:
- 300 g spanaća
- 2 srednje glavice crnog luka
- 50 ml ulja
- 200 g pirinča
- 100 ml vode
- 250 ml mleka
- 200 g kajmaka
- mleveni biber
- suvi biljni začin
Smesa za prelivanje jela:
- 3 jaja
- 250 ml mleka
- mleveni biber
- suvi biljni začin
Priprema:
1. Pre pripreme jela pirinač dobro
isprati pod mlazom hladne vode. Zatim ga staviti u manju posudu, naliti
sa hladnom vodom i ostaviti da odstoji 1 sat.
Spanać oprati i iseći na trake. Crni luk sitno iseckati.
2. U odgovarajuću posudu (koja može
da ide u rernu) sipati ulje i staviti na šporet da se zagreje. Na
zagrejano ulje dodati iseckani luk i pržiti ga, uz povremeno mešanje,
dok ne omekša. Zatim ubaciti spanać i propržiti ga malo, uz posipanje
bibera i suvi biljni začin po ukusu. Na kraju dodati pirinač (prethodno
oceđen), promešati pa naliti sa 250 ml mleka i 100 ml vode. Dobro
promešati i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu na 200 stepeni da se
zapeče, oko 15 minuta.
3. Izvaditi iz rerne i preko
rasporediti kajmak (kajmak možete da zamenite krem sirom). Vratiti
ponovo u rernu, da se kajmak rastopi, oko 10-ak minuta.
4. Jaja umutiti sa mlekom i dodati
suvi biljni začin, po ukusu. Pazite da ne preterate sa soljenjem jela,
ako vam je kajmak slan.
Još jedanput izvaditi posudu iz rerne i preliti jelo umućenim jajima sa
mlekom. Posudu malo protresti da se preliv svuda ravnomerno rasporedi.
5. Vratiti jelo u rernu da se uhvati korica.
6. Recept sam videla u grupi Lepi Brka, Gastronomad. Autor recepta je g-din Nenad Gladić (naziv recepta u grupi je Špinat)
Коментари
Постави коментар