Spanač, pirinač, kajmak...
Potrebno je:
- 300 g spanaća
 - 2 srednje glavice crnog luka
 - 50 ml ulja
 - 200 g pirinča
 - 100 ml vode
 - 250 ml mleka
 - 200 g kajmaka
 - mleveni biber
 - suvi biljni začin
 
Smesa za prelivanje jela:
- 3 jaja
 - 250 ml mleka
 - mleveni biber
 - suvi biljni začin
 
Priprema:
      1. Pre pripreme jela pirinač dobro 
isprati pod mlazom hladne vode. Zatim ga staviti u manju posudu, naliti 
sa hladnom vodom i ostaviti da odstoji 1 sat.
Spanać oprati i iseći na trake. Crni luk sitno iseckati.
     
    
      2. U odgovarajuću posudu (koja može 
da ide u rernu) sipati ulje i staviti na šporet da se zagreje. Na 
zagrejano ulje dodati iseckani luk i pržiti ga, uz povremeno mešanje, 
dok ne omekša. Zatim ubaciti spanać i propržiti ga malo, uz posipanje 
bibera i suvi biljni začin po ukusu. Na kraju dodati pirinač (prethodno 
oceđen), promešati pa naliti sa 250 ml mleka i 100 ml vode. Dobro 
promešati i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu na 200 stepeni da se 
zapeče, oko 15 minuta.
     
    
      3. Izvaditi iz rerne i preko 
rasporediti kajmak (kajmak možete da zamenite krem sirom). Vratiti 
ponovo u rernu, da se kajmak rastopi, oko 10-ak minuta.
     
    
      4. Jaja umutiti sa mlekom i dodati 
suvi biljni začin, po ukusu. Pazite da ne preterate sa soljenjem jela, 
ako vam je kajmak slan.
Još jedanput izvaditi posudu iz rerne i preliti jelo umućenim jajima sa 
mlekom. Posudu malo protresti da se preliv svuda ravnomerno rasporedi.
     
    
      5. Vratiti jelo u rernu da se uhvati korica. 
     
    
      6. Recept sam videla u grupi Lepi Brka, Gastronomad. Autor recepta je g-din Nenad Gladić (naziv recepta u grupi je Špinat)
     
    



Коментари
Постави коментар