Spanač, pirinač, kajmak...

Potrebno je:

  • 300 g spanaća
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 50 ml ulja
  • 200 g pirinča
  • 100 ml vode
  • 250 ml mleka
  • 200 g kajmaka
  • mleveni biber
  • suvi biljni začin

Smesa za prelivanje jela:

  • 3 jaja
  • 250 ml mleka
  • mleveni biber
  • suvi biljni začin

Priprema:

1. Pre pripreme jela pirinač dobro isprati pod mlazom hladne vode. Zatim ga staviti u manju posudu, naliti sa hladnom vodom i ostaviti da odstoji 1 sat. Spanać oprati i iseći na trake. Crni luk sitno iseckati.
2. U odgovarajuću posudu (koja može da ide u rernu) sipati ulje i staviti na šporet da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati iseckani luk i pržiti ga, uz povremeno mešanje, dok ne omekša. Zatim ubaciti spanać i propržiti ga malo, uz posipanje bibera i suvi biljni začin po ukusu. Na kraju dodati pirinač (prethodno oceđen), promešati pa naliti sa 250 ml mleka i 100 ml vode. Dobro promešati i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu na 200 stepeni da se zapeče, oko 15 minuta.
3. Izvaditi iz rerne i preko rasporediti kajmak (kajmak možete da zamenite krem sirom). Vratiti ponovo u rernu, da se kajmak rastopi, oko 10-ak minuta.
4. Jaja umutiti sa mlekom i dodati suvi biljni začin, po ukusu. Pazite da ne preterate sa soljenjem jela, ako vam je kajmak slan. Još jedanput izvaditi posudu iz rerne i preliti jelo umućenim jajima sa mlekom. Posudu malo protresti da se preliv svuda ravnomerno rasporedi.
5. Vratiti jelo u rernu da se uhvati korica.
6. Recept sam videla u grupi Lepi Brka, Gastronomad. Autor recepta je g-din Nenad Gladić (naziv recepta u grupi je Špinat)

Коментари

Популарни постови