Sutlijaš i urmašice
Za sutlijaš:
- 200 g pirinča, dugog zrna
 - 440 ml vode
 - 1 l mleka
 - 1 kesica vanilinog šećera
 - 200 g šećera
 
Za urmašice:
- 250 g maslaca
 - 2 žumanca
 - 120 g kiselog mleka
 - 500 g brašna (T-400 meko)
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Sirup za urmašice:
- 700 g šećera
 - 900 ml vode
 - 1 limun
 
Priprema:
      1. Sutlijaš: Pirinač dobro isprati 
pod mlazom hladne vode. Oprani pirinač staviti u dublju posudu, naliti 
sa vodom i staviti da se kuva, uz povremeno mešanje. Pirinač kuvati na 
srednjoj temperaturi. Kada upije vodu, naliti ga sa mlekom i nastaviti 
kuvanje u polupokrivenoj posudi (povremeno ga promešati i vodite računa 
da ne iskipi). Na sredini kuvanja, kada počne da se zgušnjava, ubaciti 
šećer i vanilin šećer. Nastaviti kuvanje dok se ne zgusne, samo vodite 
računa sutlijaš još po malo ostaje tečan kada ga sklonimo, pa se pri 
hlađenju zgusne dodatno. 
Možete odmah da ga sipate u posudice (isplaknute hladnom dovom, da se ne
 lepi za posudu) ili ga ostaviti u posudi u kojoj se kuvao, da se 
ohladi, pa ga uzimati po potrebi (ko voli preko sutlijaša posuti cimet).
     
    
      2. Urmašice: U vanglicu staviti 
maslac koji je bio na sobnoj temperaturi i viljuškom ga umutiti. Dodati 
žumanca i sjediniti ih viljuškom. Zatim ubaciti kiselo mleko, pa i njega
 sjediniti sa ostalim sastojcima. Na kraju dodati mešavinu brašna i 
praška za pecivo. Rukom zamesiti testo. testo mesiti sve dok ne postame 
elastično, mekano i prestane da se lepi za ruke (ne dodavati više 
brašna!).
     
    
      3. Od testa otkidati komadiće, 
veličine manjeg oraha, oblikovati loptice i ređati na radnu podlogu. 
Zatim, svaku lopticu rukom, na radnoj podlozi, nežno izdužiti u mali 
valjak. Na kraju svaki valjak. od testa, polako pritisnuti na hrapavu 
stranu rendeta (zbog šara) i oblikovane urmašice ređati u, blago 
premazani, pleh (ja sam ih pekla preko pek papira, u velikom plehu od 
el, šporeta). Urmašice staviti da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni,
 na 200 stepeni. Čim blago porumene, izvaditi ih iz rerne i ostaviti da 
se ohlade, dok se sprema sirup.
     
    
      4. Sirup za urmašice: U odgovarajuću
 posudu staviti šećer, naliti sa vodom i staviti na šporet, na srednju 
temperaturu, polupokriveno. Kada sirup provri kuvati ga 20 minuta. 10-ak
 minuta pre kraja kuvanja ubaciti jedan limun, isečen na krugove (limun 
prethodno držati pola sata u rastvor vode i sode bikarbone, dobro ga 
isprati pod mlazom hladne vode, pa ga upotrebiti). Posle proteka datog 
vremena skloniti sirup sa šporeta, sačekati pet minuta, i kutlačom 
prelivati urmašice. Preliti ih sa 2/3 preliva, pa sačekajte da upiju 
sirup, preokrenuti ih, pa ih preliti sa ostatkom preliva. 
     
    
      5. Sutlijaš možete da poslužite 
samostalno, a možete preko sutlijaša da stavite po jednu urmašicu... Probajte, 
kada se spoje ova dva ukusa to je pravi raj za nepca.
     
    



Коментари
Постави коментар