Sutlijaš i urmašice
Za sutlijaš:
- 200 g pirinča, dugog zrna
- 440 ml vode
- 1 l mleka
- 1 kesica vanilinog šećera
- 200 g šećera
Za urmašice:
- 250 g maslaca
- 2 žumanca
- 120 g kiselog mleka
- 500 g brašna (T-400 meko)
- 1 kesica praška za pecivo
Sirup za urmašice:
- 700 g šećera
- 900 ml vode
- 1 limun
Priprema:
1. Sutlijaš: Pirinač dobro isprati
pod mlazom hladne vode. Oprani pirinač staviti u dublju posudu, naliti
sa vodom i staviti da se kuva, uz povremeno mešanje. Pirinač kuvati na
srednjoj temperaturi. Kada upije vodu, naliti ga sa mlekom i nastaviti
kuvanje u polupokrivenoj posudi (povremeno ga promešati i vodite računa
da ne iskipi). Na sredini kuvanja, kada počne da se zgušnjava, ubaciti
šećer i vanilin šećer. Nastaviti kuvanje dok se ne zgusne, samo vodite
računa sutlijaš još po malo ostaje tečan kada ga sklonimo, pa se pri
hlađenju zgusne dodatno.
Možete odmah da ga sipate u posudice (isplaknute hladnom dovom, da se ne
lepi za posudu) ili ga ostaviti u posudi u kojoj se kuvao, da se
ohladi, pa ga uzimati po potrebi (ko voli preko sutlijaša posuti cimet).
2. Urmašice: U vanglicu staviti
maslac koji je bio na sobnoj temperaturi i viljuškom ga umutiti. Dodati
žumanca i sjediniti ih viljuškom. Zatim ubaciti kiselo mleko, pa i njega
sjediniti sa ostalim sastojcima. Na kraju dodati mešavinu brašna i
praška za pecivo. Rukom zamesiti testo. testo mesiti sve dok ne postame
elastično, mekano i prestane da se lepi za ruke (ne dodavati više
brašna!).
3. Od testa otkidati komadiće,
veličine manjeg oraha, oblikovati loptice i ređati na radnu podlogu.
Zatim, svaku lopticu rukom, na radnoj podlozi, nežno izdužiti u mali
valjak. Na kraju svaki valjak. od testa, polako pritisnuti na hrapavu
stranu rendeta (zbog šara) i oblikovane urmašice ređati u, blago
premazani, pleh (ja sam ih pekla preko pek papira, u velikom plehu od
el, šporeta). Urmašice staviti da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni,
na 200 stepeni. Čim blago porumene, izvaditi ih iz rerne i ostaviti da
se ohlade, dok se sprema sirup.
4. Sirup za urmašice: U odgovarajuću
posudu staviti šećer, naliti sa vodom i staviti na šporet, na srednju
temperaturu, polupokriveno. Kada sirup provri kuvati ga 20 minuta. 10-ak
minuta pre kraja kuvanja ubaciti jedan limun, isečen na krugove (limun
prethodno držati pola sata u rastvor vode i sode bikarbone, dobro ga
isprati pod mlazom hladne vode, pa ga upotrebiti). Posle proteka datog
vremena skloniti sirup sa šporeta, sačekati pet minuta, i kutlačom
prelivati urmašice. Preliti ih sa 2/3 preliva, pa sačekajte da upiju
sirup, preokrenuti ih, pa ih preliti sa ostatkom preliva.
5. Sutlijaš možete da poslužite
samostalno, a možete preko sutlijaša da stavite po jednu urmašicu... Probajte,
kada se spoje ova dva ukusa to je pravi raj za nepca.
Коментари
Постави коментар