Čokoladna torta sa kikiriki puterom
Za koru:
- 300 g mlevenog plazma keksa
- 100 ml mleka
- 100 g rastopljenog maslaca
- 100 g šećera u prahu
Fil sa nutelom:
- 340 g krem sira
- 240 g nutele
- 120 ml slatke pavlake
- 5 g želatina u prahu (pola kesice)
- 2 kašike hladne vode
Fil sa kikiriki puterom:
- 340 g krem sira
- 250 g kikiriki putera
- 100 g šećera u prahu
- 120 ml slatke pavlake
- 1 kašičica ekstrakta od vanile
- 5 g želatina
- 2 kašike hladne vode
Čokoladna glazura:
- 160 g crne čokolade za kuvanje
- 200 ml slatke pavlake
Za dekorisanje torte:
- 2 kesice krem šlaga sa ukusom čokolade
Priprema:
1. Za tortu sam koristila kalup sa
obručem, vel. 24 cm. Obruč kalupa prekriti providnom folijom i staviti
ga na sredinu tacne za tortu. Sredinu tacne, gde će biti korica, blago
premazati uljem.
2. Korica: U vanglicu staviti
mlevenu plazmu, dodati šećer u prahu i promešati kašikom. Zatim, dodati
rastopljeni maslac i mleko. Rukom sjediniti smesu i prebaciti je na
pripremljenu tacnu za tortu. Prvo rukom formirati koricu, pa kašikom
(spoljašnjom stranom) dobro ispretiskati, da se dobije ravna površina
korice. Ostaviti na stranu, dok se sprema fil sa nutelom (ne mora u
frižider).
3. Fil sa nutelom: Želatin staviti u
manju posudu, preliti ga sa dve kašike hladne vode, dobro promešati
kašičicom i ostaviti da nabubri, dok se sprema fil.
U odgovarajućoj posudi umutiti slatku pavlaku (pazite da ne bude previše
čvrsto umućena). U drugu posudu staviti nutelu i umutiti je mikserom.
Dodati krem sir i dobro, mikserom, sjediniti. Ubaciti umućenu slatku
pavlaku, iz dva puta, i umutiti da se dobije penasti krem. Nabubreli
želatin staviti na tihu vatru i otopiti ga (pazite da ne provri!).
Otopljeni želatin sipati u krem i mikserom ga sjediniti sa ostalim
sastojcima. Pripremljeni krem sipati preko korice, poravnati i staviti u
frižider, dok se sprema drugi fil.
4. Fil sa kikiriki puterom: Želatin
pripremiti na isti način, kao i u prvom filu. U odgovarajuću posudu
staviti slatku pavlaku i umutiti je. U drugu posudu staviti krem sir,
dodati šećer u prahu i umutiti. Zatim, dodati kikiriki puter (puter
možete kupiti gotov ili ga sami napraviti). Ja sam ga napravila: Uzeti
250 g pečenog, neslanog, kikirikija i staviti ga u blender ili u secko. U
blenderu ćete ga brže umutiti, ali može i u secko, samo što je sporije.
Dodati prstohvat soli, kašičicu meda i kašiku maslinovog ulja. Možete
da ga napravite i bez dodavanja ovih sastojaka, ali meni je ovako
ukusniji. Mutiti ga u blenderu sve dok se ne pretvori u kremastu smesu.
Ko voli, može da ostavi i po malo sitnih komadića kikirikija i ekstrakt
vanile, pa dobro sjediniti. Iz dva puta ubaciti slatku pavlaku i
sjediniti je sa ostalim sastojcima. Na kraju dodati pripremljeni želatin
i sve dobro, mućenjem, sjediniti.
Izvaditi tortu iz frižidera, sipati fil sa kikiriki puterom, dobro
poravnati i, ponovo, vratiti u frižider. Kada se fil malo stegne, početi
sa pravljenjem čokoladne glazure.
5. Čokoladna glazura: U odgovarajuću
posudu izlomiti čokoladu na kockice. U drugu posudu sipati slatku
pavlaku i staviti je na vatru. Pavlaku zagrevati, na srednjoj
temperaturi, da se zagreje, ali ne sme da provri. Vrelu slatku pavlaku
preliti preko izlomljene čokolade. Mešati da se čokolada rastopi. Ako je
potrebno, posudu staviti na tihu vatru i nastaviti mešanje, sve dok se
ne dobije glatka glazura. Skloniti posudu sa vatre i ostaviti da se
glazura prohladi. Kada bude mlaka sipati je preko fila od kikiriki
putera, protresti malo tacnu sa tortom, da se fil ravnomerno rasporedi i
vratiti tortu u frižider, da odstoji preko noći.
6. Narednog dana izvaditi tortu iz
frižidera i skloniti obruč. Možete je ostaviti i tako ili je dekorisati
šlagom. Ako se odlučite za drugu varijantu, šlag umutiti prema uputstvu
sa pakovanja i dekorisati tortu. Vratiti je u frižider na sat vremena,
pa je poslužiti.
Коментари
Постави коментар