Čokoladna torta sa kikiriki puterom
Za koru:
- 300 g mlevenog plazma keksa
 - 100 ml mleka
 - 100 g rastopljenog maslaca
 - 100 g šećera u prahu
 
Fil sa nutelom:
- 340 g krem sira
 - 240 g nutele
 - 120 ml slatke pavlake
 - 5 g želatina u prahu (pola kesice)
 - 2 kašike hladne vode
 
Fil sa kikiriki puterom:
- 340 g krem sira
 - 250 g kikiriki putera
 - 100 g šećera u prahu
 - 120 ml slatke pavlake
 - 1 kašičica ekstrakta od vanile
 - 5 g želatina
 - 2 kašike hladne vode
 
Čokoladna glazura:
- 160 g crne čokolade za kuvanje
 - 200 ml slatke pavlake
 
Za dekorisanje torte:
- 2 kesice krem šlaga sa ukusom čokolade
 
Priprema:
1. Za tortu sam koristila kalup sa 
obručem, vel. 24 cm. Obruč kalupa prekriti providnom folijom i staviti 
ga na sredinu tacne za tortu. Sredinu tacne, gde će biti korica, blago 
premazati uljem.
     
    
2. Korica: U vanglicu staviti 
mlevenu plazmu, dodati šećer u prahu i promešati kašikom. Zatim, dodati 
rastopljeni maslac i mleko. Rukom sjediniti smesu i prebaciti je na 
pripremljenu tacnu za tortu. Prvo rukom formirati koricu, pa kašikom 
(spoljašnjom stranom) dobro ispretiskati, da se dobije ravna površina 
korice. Ostaviti na stranu, dok se sprema fil sa nutelom (ne mora u 
frižider).
     
    
3. Fil sa nutelom: Želatin staviti u
 manju posudu, preliti ga sa dve kašike hladne vode, dobro promešati 
kašičicom i ostaviti da nabubri, dok se sprema fil.
U odgovarajućoj posudi umutiti slatku pavlaku (pazite da ne bude previše
 čvrsto umućena). U drugu posudu staviti nutelu i umutiti je mikserom. 
Dodati krem sir i dobro, mikserom, sjediniti. Ubaciti umućenu slatku 
pavlaku, iz dva puta, i umutiti da se dobije penasti krem. Nabubreli 
želatin staviti na tihu vatru i otopiti ga (pazite da ne provri!). 
Otopljeni želatin sipati u krem i mikserom ga sjediniti sa ostalim 
sastojcima. Pripremljeni krem sipati preko korice, poravnati i staviti u
 frižider, dok se sprema drugi fil.
     
    
4. Fil sa kikiriki puterom: Želatin 
pripremiti na isti način, kao i u prvom filu. U odgovarajuću posudu 
staviti slatku pavlaku i umutiti je. U drugu posudu staviti krem sir, 
dodati šećer u prahu i umutiti. Zatim, dodati kikiriki puter (puter 
možete kupiti gotov ili ga sami napraviti). Ja sam ga napravila: Uzeti 
250 g pečenog, neslanog, kikirikija i staviti ga u blender ili u secko. U
 blenderu ćete ga brže umutiti, ali može i u secko, samo što je sporije.
 Dodati prstohvat soli, kašičicu meda i kašiku maslinovog ulja. Možete 
da ga napravite i bez dodavanja ovih sastojaka, ali meni je ovako 
ukusniji. Mutiti ga u blenderu sve dok se ne pretvori u kremastu smesu. 
Ko voli, može da ostavi i po malo sitnih komadića kikirikija i ekstrakt 
vanile, pa dobro sjediniti. Iz dva puta ubaciti slatku pavlaku i 
sjediniti je sa ostalim sastojcima. Na kraju dodati pripremljeni želatin
 i sve dobro, mućenjem, sjediniti.
Izvaditi tortu iz frižidera, sipati fil sa kikiriki puterom, dobro 
poravnati i, ponovo, vratiti u frižider. Kada se fil malo stegne, početi
 sa pravljenjem čokoladne glazure.
     
    
5. Čokoladna glazura: U odgovarajuću
 posudu izlomiti čokoladu na kockice. U drugu posudu sipati slatku 
pavlaku i staviti je na vatru. Pavlaku zagrevati, na srednjoj 
temperaturi, da se zagreje, ali ne sme da provri. Vrelu slatku pavlaku 
preliti preko izlomljene čokolade. Mešati da se čokolada rastopi. Ako je
 potrebno, posudu staviti na tihu vatru i nastaviti mešanje, sve dok se 
ne dobije glatka glazura. Skloniti posudu sa vatre i ostaviti da se 
glazura prohladi. Kada bude mlaka sipati je preko fila od kikiriki 
putera, protresti malo tacnu sa tortom, da se fil ravnomerno rasporedi i
 vratiti tortu u frižider, da odstoji preko noći.
     
    
6. Narednog dana izvaditi tortu iz 
frižidera i skloniti obruč. Možete je ostaviti i tako ili je dekorisati 
šlagom. Ako se odlučite za drugu varijantu, šlag umutiti prema uputstvu 
sa pakovanja i dekorisati tortu. Vratiti je u frižider na sat vremena, 
pa je poslužiti.



Коментари
Постави коментар