Čokoladna torta sa plazma keksom
Kora:
- 300 g mlevenog plazma keksa
- 100 g rastopljenog maslaca/margarina
- 100 g šećera u prahu
- 100 ml mleka
Fil:
- 1 l mleka
- 3 kesice pudinga od čokolade
- 200 g crne čokolade za kuvanje
- 8 kašika šećera
- 200 ml slatke pavlake
- 1 kesica želatina u prahu
Dekoracija:
- 120 g belog šlag krema
- 200 ml hladnog mleka/ili gazirane vode
Priprema:
1. U vanglicu staviti keks, dodati
šećer, rastopljeni maslac/margarin i mleko. Rukom sjediniti sastojke.
Obruč kalupa za torte vel. 26cm obmotati providnom folijom. Pripremljeni
obruč staviti na tacnu za tortu, a sredinu tacne premazati uljem. Keks
prebaciti na tacnu i rukom formirati koru.
2. Fil: Od 1l mleka odvojiti 200 ml.
U ostatak mleka dodati šećer i izlomljenu čokoladu, pa staviti posudu
na vatru. Sa odvojenim mlekom, u odgovarajućoj posudi, rastvoriti
puding. Žicom za mućenje konstantno mešati mleko sa čokoladom, sve dok
se čokolada ne rastopi. Kada mleko provri ubaciti rastvoreni puding i
kuvati krem dok se ne zgusne, uz stalno mešanje žicom za mućenje.
Skuvani krem prekriti providnom folijom (foliju staviti direktno na fil)
i ostaviti da se ohladi.
3. Umutiti slatku pavlaku, ali ne
previše čvrsto. Želatin pripremiti prema uputstvu sa pakovanja, dodati
ga u umućenu slatku pavlaku i sjediniti ga sa njom.
4. Hladan puding sa čokoladom
izmiksati, pa iz tri puta dodati slatku pavlaku sa želatinom. Dobro
umutiti da se dobije penasti krem. krem sipati preko kore od keksa i
kašikom ga ravnomerno rasporediti. Ostaviti tortu u frižider, da se krem
malo stegne dok se umuti šlag.
5. Beli šlag krem umutiti sa hladnim
mlekom ili hladnom gaziranom vodom. Umućeni šlag staviti preko krema i
viljuškom napraviti šare.
Tortu ostaviti preko noći u frižider.
6. Narednog dana skloniti obruč i poslužiti tortu.
Коментари
Постави коментар