Kuglof sa cimetom
Testo:
- 400 g brašna
- 1/2 kockice (20g) kvasca
- 1 kašika meda
- 60 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 220 ml gaziranog soka od pomorandže
Fil:
- 160 g smeđeg šećera
- 40 g cimeta u prahu
Za premazivanje testa:
- 30 g rastopljenog margarina
Priprema:
1. Testo: Gazirani sok od pomorandže
staviti da se zagreje. U topli sok razmrviti kvasac i ostaviti da se
kvasac aktivira.
U vanglicu staviti brašno, dodati so, med, ulje i pripremljeni kvasac.
Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i mesiti ga 2-3
minuta, uz minimalno dodavanje brašna. Umešeno testo vratiti u
pobrašnjenu vanglicu, prekriti ga providnom folijom i ostaviti da
naraste (da udvostruči svoju zapreminu).
2. Kalup za kuglof, vel. 26cm, dobro
premazati margarinom i ostaviti ga na stranu.
Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i razviti ga u oblik
pravougaonika, vel. 47x32cm. Razvijenu koru obilno premazati
rastopljenim margarinom. Po celoj kori posuti mešavinu smećeg šećera i
cimeta (prethodno dobro sjedinjenih). Koru polako uviti u rolat. Krajeve
rolata uvući unutra. Pripremljeni rolat staviti u kalup za kuglof.
Kalup prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da testo naraste.
3. Rernu uključiti da se zagreje na
200 stepeni. Naraslo testo u kalupu premazati rastopljenim margarinom i
staviti da se peče. Prvih 10 minuta ga peći na 200 stepeni, pa smanjiti
temperaturu na 180 stepeni i peći još 25 minuta (u rerni sa
ventilatorom), odnosno peći sve dok gornja korica ne dobije rumenu boju.
4. Izvaditi pečeni kuglof iz rerne i
preokrenuti ga na rešetku da se ohladi. Zatim ga iseći i poslužiti. Po
želji pečeni kuglof možete posuti šećerom u prahu ili ga preliti
rastopljenom čokoladom.
Коментари
Постави коментар