Kuglof sa cimetom
Testo:
- 400 g brašna
 - 1/2 kockice (20g) kvasca
 - 1 kašika meda
 - 60 ml ulja
 - 1 kašičica soli
 - 220 ml gaziranog soka od pomorandže
 
Fil:
- 160 g smeđeg šećera
 - 40 g cimeta u prahu
 
Za premazivanje testa:
- 30 g rastopljenog margarina
 
Priprema:
      1. Testo: Gazirani sok od pomorandže
 staviti da se zagreje. U topli sok razmrviti kvasac i ostaviti da se 
kvasac aktivira.
U vanglicu staviti brašno, dodati so, med, ulje i pripremljeni kvasac. 
Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i mesiti ga 2-3 
minuta, uz minimalno dodavanje brašna. Umešeno testo vratiti u 
pobrašnjenu vanglicu, prekriti ga providnom folijom i ostaviti da 
naraste (da udvostruči svoju zapreminu).
     
    
      2. Kalup za kuglof, vel. 26cm, dobro
 premazati margarinom i ostaviti ga na stranu.
Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i razviti ga u oblik 
pravougaonika, vel. 47x32cm. Razvijenu koru obilno premazati 
rastopljenim margarinom. Po celoj kori posuti mešavinu smećeg šećera i 
cimeta (prethodno dobro sjedinjenih). Koru polako uviti u rolat. Krajeve
 rolata uvući unutra. Pripremljeni rolat staviti u kalup za kuglof. 
Kalup prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da testo naraste. 
     
    
      3. Rernu uključiti da se zagreje na 
200 stepeni. Naraslo testo u kalupu premazati rastopljenim margarinom i 
staviti da se peče. Prvih 10 minuta ga peći na 200 stepeni, pa smanjiti 
temperaturu na 180 stepeni i peći još 25 minuta (u rerni sa 
ventilatorom), odnosno peći sve dok gornja korica ne dobije rumenu boju.
     
    
      4. Izvaditi pečeni kuglof iz rerne i
 preokrenuti ga na rešetku da se ohladi. Zatim ga iseći i poslužiti. Po 
želji pečeni kuglof možete posuti šećerom u prahu ili ga preliti 
rastopljenom čokoladom.
     
    



Коментари
Постави коментар