Pileće pljeskavice sa kinoom
Potrebno je:
- 60 g sirovog semena kinoe
- 120 ml vode
- 400 g mlevenog pilećeg, belog, mesa
- 100 g crvenog luka
- 100 g spanaća
- 3 veća čena belog luka
- 3 jaja
- 60 g narendanog parmezana
- 1 kašičica karija
- 1/2 kašičice kumina u prahu
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- prezle
- ulje
Priprema:
1. Zrna kinoe dobro oprati, sve dok
ne ostane bistra voda. Staviti ih u odgovarajuću posudu, naliti sa
hladnom vodom i staviti da se kuvaju (neko zrna prelije vodom, ostavi 10
minuta, pa kuva. Ja sam spremala na oba načina, pa ne vidim neku
razliku, osim u gubljenju vremena). Kada voda dođe do vrenja, smanjiti
temperaturu i u poklopljenoj posudu kuvati 15-ak minuta. Kinoa treba da
upije svu tečnost i da postane mekana. Skloniti sa vatre i ostaviti da
se ohladi (možete da je isperete pod mlazom hladne vode).
Za spremanje ovih pljeskavica potrebna vam je jedna čaša od 250 ml
skuvane kinoe (to je otprilike ova količina koja je skuvana, a ako ima i
malo više slobodno dodajte u meso).
2. Crveni luk, beli luk i spanać
očistiti i sitno iseckati. U manju posudu sipati maslinovo ulje i
staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati iseckani crveni i beli
luk. Dinstati dok luk ne omekša, pa ubaciti iseckani spanać. Promešati i
nastaviti dinstanje, sve dok ne ispari voda koju je spanać pustio.
Skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
3. U vanglicu staviti mleveno pileće
meso, dodati skuvanu kinou, jaja (prethodno viljuškom umućena),
parmezan, biozačin, biber, kari, kumin, sodu bikarbonu i mešavinu luka i
spanaća. Rukom dobro sjediniti sve sastojke. Smesu mesiti, oko, 3
minuta. Ona će i dalje ostati lepljiva, ali to ne treba da vas brine.
Pripremljenu smesu prekriti providnom folijom i ostaviti je pola sata u
frižideru.
4. Zatim, u jednu posudu staviti
prezle i početi sa oblikovanjem pljeskavica. Ruke treba da su vam stalno
vlažne (od vode) ili nauljene, kao i kašika sa kojom ćete uzimati
smesu. Supena kašika ovde služi kao neka vrsta merne jedinice, da bi
pljeskavice bile iste veličine.
Zahvatiti punu kašiku smese, staviti je na levi dlan i formirati
loptasti oblik. Zatim ga malo pritisnuti i formirati oblik pljeskavice,
ali da vam ostane malo deblja, da ne bude previše tanka. Pljeskavicu
staviti u prezle i dobro je, sa obe strane, uvaljati u prezle. Staviti
je na oval (ili neku drugu, vama pogodnu, posudu) i nastaviti sa
oblikovanjem ostalih pljeskavica. Nemojte ih stavljati jednu preko
druge.
5. U posudi u kojoj ćete pržiti
pljeskavice (to mora biti posuda sa teflonskim dnom ili posuda u kojoj
se neće lepiti pljeskavice prilikom prženja) sipati ulje, visine 1cm.
Staviti da se ulje zagreje na srednjoj temperaturi. Na zagrejano ulje
spuštati pljeskavice i pržiti ih da lepo porumene sa obe strane. Pržene
pljeskavice vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.
6. Pljeskavice poslužiti sa salatom i
prilogom po želji. Uz ove pljeskavice izvrsno se slaže i tarator salata
(jogurt, krastavac i beli luk).
Ja nemogu se odlućit šta da ne pohvalim ,kad je savršeno sve ,spoj ukusa ,arome i dekoracije posebno sebi doćaram i kao da degustiram očima .Pozdrav i hvala na svakom objavljenom i nesebićnom objajšnjenju vaših recepata .
ОдговориИзбришиHvala!
ОдговориИзбриши