Pileće pljeskavice sa kinoom
Potrebno je:
- 60 g sirovog semena kinoe
 - 120 ml vode
 - 400 g mlevenog pilećeg, belog, mesa
 - 100 g crvenog luka
 - 100 g spanaća
 - 3 veća čena belog luka
 - 3 jaja
 - 60 g narendanog parmezana
 - 1 kašičica karija
 - 1/2 kašičice kumina u prahu
 - 2 kašičice suvog biljnog začina
 - 1 kašičica mlevenog bibera
 - 1 kašika maslinovog ulja
 - 1/2 kašičice sode bikarbone
 - prezle
 -  ulje
 
Priprema:
1. Zrna kinoe dobro oprati, sve dok 
ne ostane bistra voda. Staviti ih u odgovarajuću posudu, naliti sa 
hladnom vodom i staviti da se kuvaju (neko zrna prelije vodom, ostavi 10
 minuta, pa kuva. Ja sam spremala na oba načina, pa ne vidim neku 
razliku, osim u gubljenju vremena). Kada voda dođe do vrenja, smanjiti 
temperaturu i u poklopljenoj posudu kuvati 15-ak minuta. Kinoa treba da 
upije svu tečnost i da postane mekana. Skloniti sa vatre i ostaviti da 
se ohladi (možete da je isperete pod mlazom hladne vode). 
Za spremanje ovih pljeskavica potrebna vam je jedna čaša od 250 ml 
skuvane kinoe (to je otprilike ova količina koja je skuvana, a ako ima i
 malo više slobodno dodajte u meso).
     
    
2. Crveni luk, beli luk i spanać 
očistiti i sitno iseckati. U manju posudu sipati maslinovo ulje i 
staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati iseckani crveni i beli 
luk. Dinstati dok luk ne omekša, pa ubaciti iseckani spanać. Promešati i
 nastaviti dinstanje, sve dok ne ispari voda koju je spanać pustio. 
Skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
     
    
3. U vanglicu staviti mleveno pileće
 meso, dodati skuvanu kinou, jaja (prethodno viljuškom umućena), 
parmezan, biozačin, biber, kari, kumin, sodu bikarbonu i mešavinu luka i
 spanaća. Rukom dobro sjediniti sve sastojke. Smesu mesiti, oko, 3 
minuta. Ona će i dalje ostati lepljiva, ali to ne treba da vas brine. 
Pripremljenu smesu prekriti providnom folijom i ostaviti je pola sata u 
frižideru.
     
    
4. Zatim, u jednu posudu staviti 
prezle i početi sa oblikovanjem pljeskavica. Ruke treba da su vam stalno
 vlažne (od vode) ili nauljene, kao i kašika sa kojom ćete uzimati 
smesu. Supena kašika ovde služi kao neka vrsta merne jedinice, da bi 
pljeskavice bile iste veličine. 
Zahvatiti punu kašiku smese, staviti je na levi dlan i formirati 
loptasti oblik. Zatim ga malo pritisnuti i formirati oblik pljeskavice, 
ali da vam ostane malo deblja, da ne bude previše tanka. Pljeskavicu 
staviti u prezle i dobro je, sa obe strane, uvaljati u prezle. Staviti 
je na oval (ili neku drugu, vama pogodnu, posudu) i nastaviti sa 
oblikovanjem ostalih pljeskavica. Nemojte ih stavljati jednu preko 
druge. 
     
    
5. U posudi u kojoj ćete pržiti 
pljeskavice (to mora biti posuda sa teflonskim dnom ili posuda u kojoj 
se neće lepiti pljeskavice prilikom prženja) sipati ulje, visine 1cm. 
Staviti da se ulje zagreje na srednjoj temperaturi. Na zagrejano ulje 
spuštati pljeskavice i pržiti ih da lepo porumene sa obe strane. Pržene 
pljeskavice vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.
     
    
6. Pljeskavice poslužiti sa salatom i
 prilogom po želji. Uz ove pljeskavice izvrsno se slaže i tarator salata
 (jogurt, krastavac i beli luk).
     
    



Ja nemogu se odlućit šta da ne pohvalim ,kad je savršeno sve ,spoj ukusa ,arome i dekoracije posebno sebi doćaram i kao da degustiram očima .Pozdrav i hvala na svakom objavljenom i nesebićnom objajšnjenju vaših recepata .
ОдговориИзбришиHvala!
ОдговориИзбриши