Pita sa korama iz tiganja
Testo za kore:
- 1/2 kg brašna
 - 250 ml vode
 - 1 kašičica soli
 
Fil:
- 500 g sira
 - 100 g kajmaka
 - 4 jajeta
 - so
 
Za premazivanje kora:
- ulje
 - 1 kašika masti/maslaca
 
Priprema:
      1. Kore: U vanglicu staviti brašno, 
dodati so i vodu, pa zamesiti testo. Testo odmah prebaciti na 
pobrašnjenu radnu podlogu i podeliti ga na 16 delova. Od svakog dela 
oblikovati jufkicu.
     
    
      2. Uzeti jednu jufkicu i razviti je u
 veličini manje tacne. Obilno je, sa svih strana, premazati uljem. 
Razviti i drugu jufkicu i staviti je preko prve. Blago pritiskajući 
oklagijom razviti koru, za  tiganj vel. 28cm. Ostaviti na stranu. Isti 
postupak uraditi i sa ostalim korama. Znači, dobijamo osam spojenih 
kora.
     
    
      3. Teflonski tiganj samo prvi put 
premazati uljem (vrlo malo) i dobro ga zagrejati na tihoj temperaturi. 
Na zagrejani tiganj staviti prvu koru. Kada se kora isprži sa donje 
strane okrenuti je da se isprži i druga strana. 
Na odgovarajuću posudu staviti veću kuhinjsku krpu i na nju spustiti 
prženu koru. Koru pokriti krpom. Na isti način ispržiti i ostale kore 
(trudite se da tiganj ne podmazujete, jer tada kore dobijaju poseban 
ukus) i ređati ih jednu preko druge ispod kuhinjske krpe.
     
    
      4. Kada su sve kore ispržene, 
preokrenuti ih (ona što je bila zadnja, sada je prva) i blago ih 
odvojiti jednu od druge. Znači imamo 16 korica. 
     
    
      5. Dublju tepsiju vel. 28cm 
podmazati uljem. Složiti četiri korice na dno tepsije, preklapajući ih, 
ali tako da  deo kora bude preko tepsije. Za fil dobro pomešati sve 
sastojke. Poređane korice popskati uljem i staviti 2-3 kašike fila. 
Zatim staviti dve korice, poprskati ih uljem i staviti deo fila. Isto 
uraditi sa još dve korice. Preko fila staviti jednu kašiku nerastopljene
 masti/maslaca. Masnoću ravnomerno rasporediti preko cele površine kora.
 Nastaviti postupak slaganja i sa ostalim korama i filom. Zadnji sloj 
fila prekriti korama koje su bile preko tepsije. Kore dobro premazati 
uljem i staviti da se pita peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 
stepeni. 
     
    
      6. Kada pita porumeni izvaditi 
tepsiju i pitu prekriti kuhinjkom krpom. Ostaviti je da se prohladi, pa 
je preokrenuti na dasku za sečenje (donja korica sada je na površini). 
     
    
      7. Iseći pitu i poslužiti. Ukus pite vratiće vas u detinjstvo, kao kada su nam naše bake i majke pekle kore na šporetu na drva.
     
    



Коментари
Постави коментар