Pita sa korama iz tiganja
Testo za kore:
- 1/2 kg brašna
- 250 ml vode
- 1 kašičica soli
Fil:
- 500 g sira
- 100 g kajmaka
- 4 jajeta
- so
Za premazivanje kora:
- ulje
- 1 kašika masti/maslaca
Priprema:
1. Kore: U vanglicu staviti brašno,
dodati so i vodu, pa zamesiti testo. Testo odmah prebaciti na
pobrašnjenu radnu podlogu i podeliti ga na 16 delova. Od svakog dela
oblikovati jufkicu.
2. Uzeti jednu jufkicu i razviti je u
veličini manje tacne. Obilno je, sa svih strana, premazati uljem.
Razviti i drugu jufkicu i staviti je preko prve. Blago pritiskajući
oklagijom razviti koru, za tiganj vel. 28cm. Ostaviti na stranu. Isti
postupak uraditi i sa ostalim korama. Znači, dobijamo osam spojenih
kora.
3. Teflonski tiganj samo prvi put
premazati uljem (vrlo malo) i dobro ga zagrejati na tihoj temperaturi.
Na zagrejani tiganj staviti prvu koru. Kada se kora isprži sa donje
strane okrenuti je da se isprži i druga strana.
Na odgovarajuću posudu staviti veću kuhinjsku krpu i na nju spustiti
prženu koru. Koru pokriti krpom. Na isti način ispržiti i ostale kore
(trudite se da tiganj ne podmazujete, jer tada kore dobijaju poseban
ukus) i ređati ih jednu preko druge ispod kuhinjske krpe.
4. Kada su sve kore ispržene,
preokrenuti ih (ona što je bila zadnja, sada je prva) i blago ih
odvojiti jednu od druge. Znači imamo 16 korica.
5. Dublju tepsiju vel. 28cm
podmazati uljem. Složiti četiri korice na dno tepsije, preklapajući ih,
ali tako da deo kora bude preko tepsije. Za fil dobro pomešati sve
sastojke. Poređane korice popskati uljem i staviti 2-3 kašike fila.
Zatim staviti dve korice, poprskati ih uljem i staviti deo fila. Isto
uraditi sa još dve korice. Preko fila staviti jednu kašiku nerastopljene
masti/maslaca. Masnoću ravnomerno rasporediti preko cele površine kora.
Nastaviti postupak slaganja i sa ostalim korama i filom. Zadnji sloj
fila prekriti korama koje su bile preko tepsije. Kore dobro premazati
uljem i staviti da se pita peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200
stepeni.
6. Kada pita porumeni izvaditi
tepsiju i pitu prekriti kuhinjkom krpom. Ostaviti je da se prohladi, pa
je preokrenuti na dasku za sečenje (donja korica sada je na površini).
7. Iseći pitu i poslužiti. Ukus pite vratiće vas u detinjstvo, kao kada su nam naše bake i majke pekle kore na šporetu na drva.
Коментари
Постави коментар