Punjene palačinke u bešamel sosu
Testo za palačinke:
- 400 g brašna
 - 1 kašičica soli
 - 1 kašičica šećera
 - 2 jajeta
 - 650 ml mleka
 - 3 kašike ulja
 
Fil:
- 300 g mlevenog junećeg mesa
 - 1 kašičica mlevenog bibera
 - 1 kesica sosa za špagete bolonjeze
 - ulje
 
Bešamel sos:
- 60 ml ulja
 - 3 ravne kašike brašna
 - 1/2 l mleka
 - 1 čaša (180g) kisele pavlake
 - 1 kašičica mlevenog bibera
 - 2 kašičice suvog biljnog začina
 
Za posipanje palačinki:
- 150 g krupno izrendanog kačkavalja (gauda...)
 
Priprema:
      1. Testo za palačinke: U vanglicu 
staviti sve sastojke za palačinke i mikserom ih dobro umutiti. Ispržiti 
palačinke u teflonskom tiganju (ja sam koristila tiganj vel. 28cm).
     
    
      2. Fil: Mleveno meso staviti na 
zagrejano ulje, posuti ga sa mlevenim biberom  i izdinstati ga. Sos za 
bolonjeze pripremiti prema uputstvu sa pakovanja, sipati u meso i 
dinstati, uz povremeno mešanje dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, dok
 se ne spremi bešamel sos. 
Fil podeliti na osam delova.
     
    
      3. Bešamel sos: U dublju posudu (sa 
debljim dnom ili teflonska posuda - da ne bi sos zagoreo) sipati ulje. 
Odmah dodati brašno, dobro izmešati i uključiti šporet na srednju 
temperaturu. Kada brašno počne da se prži sipati mleko, uz stalno 
mešanje žicom za mućenje. Dodati mleveni biber i suvi biljni začin. Uz 
neprekidno mešanje žicom skuvati sos. Kada se sos zgusnuo ubaciti kiselu
 pavlaku i sjediniti je sa sosom. Probati da li treba dodati još šta od 
začina i skloniti sos sa vatre.
     
    
      4. Ja sam za ređanje palačinki 
koristila vatrostalnu posudu, zapremine 2,8l. Na dno posude staviti tri 
kašike bešamel sosa i rasporediti ga po celom dnu. 
Na svaku palačinku staviti po punu kašiku fila (trebalo mi je osam 
palačinaka, jer sam koristila veliki tiganj za prženje) i umotati je kao
 sarmicu - preklopiti stranice malo ka unutra i zaviti rolatić. 
Pripremljene rolate slagati u posudu, jedan do drugog.
     
    
      5. Bešamel sos preliti preko 
palačinaka. Svaku palačinku malo podići viljuškom, da bi se sos svuda 
rasporedio. Preko sosa ravnomerno rasporediti izrendani kačkavalj.
     
    
      6. Staviti vatrostalnu posudu sa 
palačinkama u hladnu rernu, pa je uključiti na 200 stepeni. Ako 
koristite drugu posudu za pečenje rernu prvo zagrejati, pa staviti 
posudu unutra.
     
    
      7. Kada se kačkavalj otopi i površina blago porumeni izvaditi posudu iz rerne.
Ostaviti da se prohladi, iseći na kocke i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар