Punjene palačinke u bešamel sosu
Testo za palačinke:
- 400 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 2 jajeta
- 650 ml mleka
- 3 kašike ulja
Fil:
- 300 g mlevenog junećeg mesa
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1 kesica sosa za špagete bolonjeze
- ulje
Bešamel sos:
- 60 ml ulja
- 3 ravne kašike brašna
- 1/2 l mleka
- 1 čaša (180g) kisele pavlake
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 2 kašičice suvog biljnog začina
Za posipanje palačinki:
- 150 g krupno izrendanog kačkavalja (gauda...)
Priprema:
1. Testo za palačinke: U vanglicu
staviti sve sastojke za palačinke i mikserom ih dobro umutiti. Ispržiti
palačinke u teflonskom tiganju (ja sam koristila tiganj vel. 28cm).
2. Fil: Mleveno meso staviti na
zagrejano ulje, posuti ga sa mlevenim biberom i izdinstati ga. Sos za
bolonjeze pripremiti prema uputstvu sa pakovanja, sipati u meso i
dinstati, uz povremeno mešanje dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, dok
se ne spremi bešamel sos.
Fil podeliti na osam delova.
3. Bešamel sos: U dublju posudu (sa
debljim dnom ili teflonska posuda - da ne bi sos zagoreo) sipati ulje.
Odmah dodati brašno, dobro izmešati i uključiti šporet na srednju
temperaturu. Kada brašno počne da se prži sipati mleko, uz stalno
mešanje žicom za mućenje. Dodati mleveni biber i suvi biljni začin. Uz
neprekidno mešanje žicom skuvati sos. Kada se sos zgusnuo ubaciti kiselu
pavlaku i sjediniti je sa sosom. Probati da li treba dodati još šta od
začina i skloniti sos sa vatre.
4. Ja sam za ređanje palačinki
koristila vatrostalnu posudu, zapremine 2,8l. Na dno posude staviti tri
kašike bešamel sosa i rasporediti ga po celom dnu.
Na svaku palačinku staviti po punu kašiku fila (trebalo mi je osam
palačinaka, jer sam koristila veliki tiganj za prženje) i umotati je kao
sarmicu - preklopiti stranice malo ka unutra i zaviti rolatić.
Pripremljene rolate slagati u posudu, jedan do drugog.
5. Bešamel sos preliti preko
palačinaka. Svaku palačinku malo podići viljuškom, da bi se sos svuda
rasporedio. Preko sosa ravnomerno rasporediti izrendani kačkavalj.
6. Staviti vatrostalnu posudu sa
palačinkama u hladnu rernu, pa je uključiti na 200 stepeni. Ako
koristite drugu posudu za pečenje rernu prvo zagrejati, pa staviti
posudu unutra.
7. Kada se kačkavalj otopi i površina blago porumeni izvaditi posudu iz rerne.
Ostaviti da se prohladi, iseći na kocke i poslužiti.
Коментари
Постави коментар