Slane pogačice



Potrebno je:                                                                     Za premazivanje testa:

500 g mekog brašna + za domešivanje                           1 žumance
250 g izmrvljenog kravljeg sira                                      2 kašike mleka
250 g maslaca/margarina
1 kašičica soli
50 ml mleka
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera

Priprema:

1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti maslac/margarin sobne temperature i viljuškom ga umutiti. Dodati sitno izmrvljeni sir, so i pripremljeni kvasac. Zatim, dodati brašno i zamesiti testo. Ako je potrebno dodati još brašna. Treba da se dobije mekano testo, koje je po malo lepljivo.
2. Umešeno testo oblikovati u loptu, umotati u providnu foliju i ostaviti 15 minuta u frižider. Zatim, na pobrašnjenoj radnoj podlozi razviti testo tanko, pa ga presaviti u obliku pisma (od vas presavijte testo do polovine - zatim suprotnu stranu presaviti preko savijene - levu stranu testa saviti do polovine testa - a desnu stranu presaviti preko savijene leve). Testo ponovo ostaviti 15 minuta u frižider. Postupak ponoviti još dva puta, a zatim testo razviti 1cm debljine i kalupom ili manjom čašicom vaditi pogačice.
3. Pogačice poređati u pleh, preko pek papira i ostaviti ih da narastu. Narasle pogačice premazati mešavinom žumanceta i mleka i posuti ih susamom. Staviti ih da se peču, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni.

Коментари

Популарни постови