Karfiol i brokoli u sosu
Potrebno je: Za mrvice:
250 g kg očišćenog karfiola 80 g prezle
250 g očišćenog brokolija 100 g kačkavalja (gauda)
200 g crvenog luka 40 g maslaca
40 g maslaca
30 g brašna
2 kašičice suvog biljnog začina
2 kašičice belog luka u prahu
1 kašičica osušenog bosiljka
1 kašičica origana
1 kašičica mlevenog bibera
350 ml mleka
100 g feta sira (ili krem sira)
Priprema:
1. Karfiol i brokoli odvoji na cvetove. U dublju posudu staviti vodu, dodati dve kašičice soli i staviti da provri. U provrelu vodu ubaciti karfiol i brokoli i kuvati tri minuta. Skloniti i odmah prebaciti u posudu sa hladnom vodom. Zatim staviti u cetku i ostaviti na stranu, dok se spremi sos.
2. Sos: U odgovarajuću posudu staviti maslac da se rastopi. Na rastopljeni maslac staviti sitno iseckani crveni luk. Propržiti da omekša, pa dodati brašno i dobro promešati. Zatim, dodati suvi biljni začin, beli luk u prahu, mleveni biber bosiljak i origano. Promešati, pa polako dolivati mleko, uz stalno mešanje. Kuvati, uz stalno mešanje, dok se so ne zgusne. Dodati izmrvljeni feta sir (ili krem sir) i dobro sjediniti sastojke.
3. Posudu zapečenje premazati maslacem (ja sam koristila tepsiju vel. 25cm). Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni.
Oceđeni karfiol i brokoli prebaciti u vanglicu. Preliti ih pripremljenim sosom i dobro promešati. Prebaciti u tepsiju, za pečenje.
4. Za mrvice: U odgovarajuću posudu staviti prezle, dodati sitno izrendani kačkavalj i rukom sjediniti. Zatim preliti sa rastopljenim maslacem u rukom izmešati i napraviti mrvičastu smesu.
Ovu smesu ravnomerno rasporediti preko sastojaka u tepsiji.
5. Staviti da se peče. Poslužiti sa prilogom po želji.
Коментари
Постави коментар