Krem kolač sa rumom
Kora: Fil 1:
4 jaja 1/2 l mleka
40 g šećera 3 žumanceta
60 g oštrog brašna 80 g oštro brašna
2 kašike kakaoa 140 g šećera
1 kesica praška za pecivo 150 g maslaca
Fil 2:
2 kesice belog šlag krema (od po 75g)
Preliv za koru: Čokoladni preliv:
100 ml ruma 150 g crne čokolade za kuvanje
100 ml vode 200 ml pavlake za kuvanje (20% mm)
100 ml šećera
Priprema:
Kora: Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u dublju vanglicu i, uz postepeno dodavanje šećera, čvrsto umutiti. zatim, dodati žumanca i mutiti dok se ne dobije kremasta smesa. U posebnoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo i kakao. Mešavinu sa brašnom ubaciti u jaja i mikserom dobro sjediniti.
Dno pleha, vel. 30cm x 20cm, obložiti pek papirom, a stranice premazati maslacem (i pek papir premazati maslacem). Sipati testo u pleh i staviti da se peče. Pečenu koru ostaviti da se malo prohladi, prevrnuti je na radnu površinu, skloniti pek papir, pa koru vratiti u pleh u kome se pekla.
Preliv za koru: Rum, vodu i šećer staviti u manju posudu i staviti na vatru da se šećer rastopi (ne mora tečnost da provri). Vreo preliv preliti preko kore u plehu.
Fil: Od 1/2 l mleka odvojiti 100 ml, a ostatak mleka, zajedno sa šećerom, staviti u odgovarajuću posudu. Posudu staviti na vatru, da mleko provri. Žumanca staviti u vanglicu i penasto ih umutiti. Dodati brašno i sjediniti sa žumancima, uz postepeno dodavanje mleka koje je odvojeno. Dobro umutiti da ne ostanu grudvice od brašna. Umućena žumanca sipati u provrelo mleko i uz neprekidno mešanje žicom za mućenje skuvati krem. Skuvani krem prekriti providnom folijom (foliju staviti direktno na krem) i ostaviti da se ohladi. U ohlađeni krem dodati, prethodno, umućeni maslac. Mikserom sve dobro umutiti dok se ne dobije penasti krem. Dobijeni krem, ravnomerno, rasporediti preko kore. Beli šlag krem umutiti prema uputstvu i staviti ga preko fila. Pleh staviti u frižider, dok se spremi čokoladni preliv.
Čokoladni preliv: Čokoladu izlomiti i staviti je u odgovarajuću posudu. U manju posudu staviti pavlaku za kuvanje (nije greška, koristi se pavlaka za kuvanje samo da bude sa 20% mm. Često pravim čokoladne prelive sa pavlakom za kuvanje, pošto nju uvek imam, i vrlo sam zadovoljna. Probajte, pa će te se uveriti i vi...) i staviti je da se zagreje. Vrelu pavlaku preliti preko čokolade i mešati da se čokolada rastopi. Posudu, slobodno, staviti na srednju temperaturu i mešati sve dok se ne dobije glatka glazura. Čokoladni preliv skloniti sa vatre i mešati sve dok ne postane mlak (da se ne bi prilikom prelivanja šlag rastopio).
Izvaditi pleh iz frižidera i polako preliti čokoladni preliv preko šlaga. Ponovo vratiti pleh u frižider i ostaviti ga preko noći (ili najmanje 4-5 sati). Narednog dana isečite kolač na kocke, poslužite ga i uživajte u ukusu...
Коментари
Постави коментар