Pita sa piletinom, prazilukom, pavlakom...




Potrebno je:                                                                                      Preliv:

600 g belog pilećeg mesa (otkošćenog)                                           3 jaja
150 g očišćenog praziluka                                                                100 ml jogurta
400 g šampinjona                                                                              150 ml pavlake za kuvanje
180 g kisele pavlake (1 čaša)                                                             1 kašičica suvog biljnog začina
350 ml pavlake za kuvanje
1 kašičica mlevenog bibera
2 kašičice suvog biljnog začina
1/2 kg heljdinih kora za pitu
60 ml ulja + ulje za prskanje kora
susam


Priprema:

1. Pileće meso iseći na male kockice. Praziluk iseći na krugove, a šampinjone na listiće.
Sipati ulje u odgovarajuću posudu i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati isečeni praziluk i propžiti ga dva minuta. Ubaciti pripremljene šampinjone i belo meso. Promešati. Posuti biberom i suvim biljnim začinom i na srednjoj temperaturi pržiti 20 minuta. Povremeno promešati. Kada ispari voda koju su pečurke i meso pustili dodati kiselu pavlaku i pavlaku za kuvanje. Promešati i krčkati još pet minuta (odnosno da se malo sos zgusne). Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.

2. Kore podeliti tako da se svaka rolna sastoji od dve kore. Tepsiju veličine 30cm obložiti pek papirom. Papir malo premazati uljem.

3. Na radnoj površini raširiti jednu koru, premazati je uljem, pa je preklopiti drugom korom. Drugu koru isto poprskati uljem i staviti deo fila (fil podeliti na onoliko delova koliko će biti rolata). Fil rasporediti po celoj kori. Uviti koru u rolat i staviti je na početku tepsije, naslonjenu na stranicu tepsije u polukrugu. Na isti način napraviti i ostale rolate i ređati ih u krug.

4. Preliv: Staviti jaja u manju posudu i žicom za mućenje ih sjediniti. Dodati jogurt, pavlaku za kuvanje i suvi biljni začin. Umutiti žicom.

5. Pripremljenim prelivom preliti ravnomerno pitu. Iseći je na osam delova, posuti susamom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, 40 minuta na 190 stepeni. Kada pita porumeni prekriti je alu folijom da površina ne izgori. Pečenu pitu izvaditi iz rerne, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Zatim je iseći i poslužiti.

Recept sam videla na internetu (Njam Njam Recepti).

Коментари

Популарни постови