Tavče gravče
Potrebno je:
1/2 kg pasulja tetovca
200 g očišćenog crnog luka
3 veća češnja belog luka
80 ml ulja
1 kašika brašna
1 kašika aleve paprike
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašika suvog biljnog začina
dimljene kobasice, suvo meso, slanina...
nana, peršun
voda
Priprema:
1. Pasulj staviti u odgovarajuću posudu, naliti uveče hladnom vodom i ostaviti ga da prenoći. Sutradan prosuti vodu, naliti drugu vodu da bude 5cm iznad pasulja, i staviti posudu na vatru da voda provri. Od momenta vrenja neka kuva 2 minuta pa prosuti i tu vodu. Sipati novu vodu (5cm iznad pasulja), dodati iseckani crni luk i ko želi može da ubaci i iseckano na komade suvo meso ili slaninu. Staviti pasulj da se kuva, pazeći da se ne prekuva. Zrna moraju da ostanu cela, a mekana.
2. Zaprška: U manju posudu sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati brašno i pržiti ga dok brašno ne dobije braonkastu boju. Zatim dodati alevu papriku, brzo promešati i sipati u posudu sa pasuljem. U pasulj dodati iseckani beli luk, iseckanu nanu i peršun (po 3-4 manja struka nane i peršuna), biber i suvi biljni začin. Pustiti da vri 2 minuta, pa probati da li treba dodati još šta od začina. Skloniti pasulj sa ringle.
3. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Pasulj preručiti iz posude u kojoj se kuvao u keramičke posude. Ja sam preko pasulja poređala polusuve dimljene kobasice. Keramičke posude staviti u zagrejanu rernu i pecite sve dok se preko pasulja ne formira tanka korica.
4. Izvaditi iz rerne i poslužiti uz salatu po želji. Prijatno!
Коментари
Постави коментар