Domaći hleb


Potrebno je:

700 g brašna
1 kockica kvasca
450 ml vode
2 kašičice soli
1 kašika tečnog meda
3 kašike ulja

Priprema:

1. U toploj vodi razmrviti kvasac i ostaviti ga da se aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so, promešati, pa dodati med i ulje. Sipati pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Testo mesiti sve dok ne prestane da se lepi za ruke. Formirati ga u oblik lopte i ostaviti ga u nauljenu vanglicu. Prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti da testo uskisne, da udvostruči svoju zapreminu. Kada testo naraste premesiti ga i ostaviti da još jedanput naraste.

2. Kada testo i drugi put naraste prebaciti ga na pobrašnjenu radnu podlogu. Rukom ga izdužiti u oblik valjka i podeliti ga na tri jednaka dela. Svaki deo testa rukom razvući u oblik pravougaonika i uviti ga u rolat. Pripremljene rolate poređati u podmazani pleh, od električnog šporeta, prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da hleb naraste.

3. Rernu zagrejati na 180 stepeni (rerna sa ventilatorom). Kada hleb naraste premazati ga mešavinom vode i ulja (1:1) i staviti da se peče. Pečeni hleb premazati vodom, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi, pa ga poslužiti.

Коментари

Популарни постови