Kiflice sa mlevenim mesom




Testo:                                                                                  Fil:

700 g brašna                                                                       1/2 kg junećeg mlevenog mesa
200 ml mleka                                                                      60 ml ulja
1 kockica kvasca (50g)                                                       1 kašičica suvog biljnog začina
200 ml gustog jogurta                                                         1 kašičica mlevenog bibera
140 g rastopljenog maslaca                                                 1 kašičica timijana
1 jaje                                                                                    1 kašičica origana
2 kašičice šećera                                                                  1 kašičica aleve paprike
2 kašičice soli
                                                                                                                                                                 


Priprema:

1. Testo: U toplom mleku, sa dodatkom 2 kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jogurt, jaje, rastopljeni maslac i pripremljeni kvasac. Zamesiti mekano testo. Prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti da testo naraste (da udvostruči svoju zapreminu).

2. Fil: U odgovarajuću posudu sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti mleveno meso (zamolite mesara da ga dva puta samelje) i promešati. Drvenom kašikom (varjačom) dobro usitnite meso, da se dobije zrnasta struktura. Posuti ga sa navedenim začinima i pržiti ga na srednjoj temeraturi. Isprženo meso ostaviti da se ohladi.

3. Uskislo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i podeliti ga na dva jednaka dela. Jednu polovinu testa vratiti ponovo u vanglicu i prekriti je sa kuhinjskom krpom. Drugu polovinu testa izdužiti u oblik valjka i podeliti na pet jednakih delova. Svaki deo oblikovati u jufkicu. Uzeti prvu jufkicu i razviti je u krug, debljine 0,5cm. Krug iseći na četiri dela (ja sam pravila veće kiflice, a ko želi manje kiflice neka testo iseče na osam delova). Na širi deo isečenog testa (u vidu trougla) staviti po punu kašiku mesnog fila. Preklopiti bočne stranice malo preko fila i umotati kiflicu. Isti postupak ponoviti i sa ostalim testom (računajući i drugu polovinu testa, koja je vraćena u vanglicu).

4. Napravljene kiflice poređati u pleh, preko pek papira. Ostaviti ih 1-1,5 sat da narastu. Narasle kiflice premazati mešavinom žumanceta i mleka (1 žumance i 3 kašike mleka). Preko svake kiflice stviti po mali komadić maslaca. Kiflice staviti da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Pečene kiflice prekriti kuhinjskom krpom, ostaviti da se malo prohlade, pa ih poslužiti.
                                                                                     

     

Коментари

Популарни постови