Posna pogača sa maslinovim uljem




Potrebno je:

1/2 kg brašna
250 ml vode
1 kašičica žutog šećera
1/2 kockice svežek kvasca (20g)
2 kašičice soli
1 kašika žutog šećera
1 kašičica čia semenki
1 kašika mekinja za ljudsku ishranu
100 ml maslinovog ulja

Za premazivanje pogače : suncokretovo ulje

Priprema:

1. U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, šećer, čia semenke, mekinje i maslinovo ulje. Zamesiti testo. testo mesiti 2-3 minuta. Umešeno testo oblikovati u oblik lopte, prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti da testo naraste.

2. Uzeti dublju šerpu, vel. 28cm, i podmazati je suncokretovim uljem. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu. Testo izdužiti u oblik valjka, pa ga podeliti na devet jednakih delova.
Od svakog dela oblikovati jufkicu.

3. Jednu jufkicu staviti na sredinu tepsije, a osam jufkica rasporediti oko nje. Između jufkica ostaviti malo slobodnog prostora. Poređano testo prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da dobro naraste.

4. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Pogaču premazati uljem i staviti da se peče. Kada je dobila blago rumenu boju smanjiti temperaturu na 180 stepeni i ispeći pogaču do kraja (probati čačkalicom da li je pečena).

5. Pečenu pogaču izvaditi iz tepsije, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se malo prohladi. Zatim je izlomite (nikako se ne seče nožem) i poslužite.

Коментари

Популарни постови