Prženi šaran sa palentom i povrćem



Potrebno je:

1,2 kg šnicle šarana
80 g palente
6 kašika pšeničnog brašna
2 kašičice začinske paprike
2 kašičice soli
2 kašike suvog biljnog začina

250 g palente
800 ml vode
100 g margarina
1,5 kašičica soli

200 g tikvica
200 g sveže crvene paprike
160 g očišćenog spanaća
260 g paradajza
140 g crvenog luka
4 veća češnja belog luka
2 kašičice biljnog začina
3 kašike ulja

Priprema:

1. Šnicle šarana iseći na manje komade (odvojiti ih od središnje kosti). Tikvice oljuštiti i iseći na polukrugove, papriku očistiti od semenki i iseći je na trake. Paradajz iseći na krupnije komade, crveni luk iseći na režnjeve a beli luk na kockice. Spanać iseći na šire trake (2cm), staviti u posudu i posuti sa pola kašičice soli. promešati i ostaviti 10-ak minuta da pusti vodu. Rukom ga dobro iscediti.

2. Priprema palente: U dublju posudu staviti 800 ml vode, 1,5 kašičicu soli i 100 g margarina. Staviti na vatru da provri. Kada provri smanjiti temperaturu i dodati palentu. Palentu kuvati, uz neprekidno mešanje sve dok ne počne da se odvaja od dna i da se "vrti" u krug. Tada je skuvana i skloniti je sa šporeta. Rasporediti je u odgovarajuću posudu, koja ide u rernu i koju treba premazati uljem,  ostavljajući sredinu posude praznu. Ja sam koristila teflonsku, okruglu, posudu vel. 26cm.

3 Priprema povrća: U vanglicu staviti svo pripremljeno povrće - tikvice, papriku, spanać, paradajz, crveni luk i beli luk. Posuti sa biljnim začinom i promešati. Zatim preliti sa 3 kašike ulja i, ponovo, promešati. Pripremljeno povrće staviti u sredinu posude, između palente.
Posudu staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni - 30 minuta.

4. Priprema šarana: 80 g palente, 6 kašika pšeničnog brašna, 2 kašičice začinske paprike, 2 kašičice soli i 2 kašike suvog biljnog začina staviti u odgovarajuću posudu i sjediniti. Svako parče ribe dobro uvaljati u pripremljenu smesu. U dublju i širu posudu sipati ulje, da bude visine 2cm, i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje spuštati pripremljene parčiće šarana i pržiti na srednjoj temperaturi. Prženu ribu vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.

5. Prženog šarana poslužiti sa palentom i povrćem.

Recept sam videla na blogu Minjina Kuhinjica.

Коментари

Популарни постови