Sarmice sa blitvom



Potrebno je:

18 većih listova blitve
160 g crnog luka
1/2 kg mešanog mlevenog mesa (svinjsko i juneće)
1 čaša od 100 ml pirinča
1 veća izrendana šargarepa
2 kašičice začinske paprike
1 kašičica mlevenog bibera
2 kašičice suvog biljnog začina
1/2 l pavlake za kuvanje
80 ml ulja
voda

Priprema:

1. Listove blitve očistiti (odseći drške i pažljivo odseći zadebljanja na listovima), staviti u vanglicu i preliti ključalom vodom. Pritisnuti tanjirom i ostaviti na stranu, dok se spremi fil.

2. Crni luk sitno iseckati i staviti ga na zagrejano ulje da se proprži. Dodati mleveno meso pa i njega kratko propržiti, samo da promeni boju. Ubaciti šargarepu i pirinač (koji je prethodno dobro ispran pod mlazom hladne vode) i uz povremeno mešanje nastaviti prženje  2-3 minuta. Zatim dinstati dolivajući po malo vrele vode dok pirinač i meso ne omekšaju, a suvišna tečnost ne ispari. Na kraju ubaciti začinsku papriku, mleveni biber i suvi biljni začin. Promešati i probati da li treba dodati još šta od začina. Skloniti posudu sa šporeta i ostaviti da se fil prohladi.

3. Listove blitve ocediti. List blitve staviti na radnu površinu i naneti punu kašiku fila. Bočne stranice saviti malo prema sredini i urolati da bi se dobila sarmica. Sarmice poređati u nauljenu tepsiju (ja sam koristila teflonsku šerpu, vel. 26cm) i preliti ih sa pavlakom za kuvanje. Protresti posudu sa sarmicama da bi se pavlaka ravnomerno rasporedila.

4. Staviti posudu u zagrejanu rernu na 200 stepeni - 30 minuta. Sarmice poslužiti sa kiselim mlekom ili jogurtom.

Коментари

Популарни постови