Slane štanglice
Kora:
250 g slanih krekera
100 g putera
80 g kisele pavlake (20% mm)
80 ml mleka
Fil:
250 g punomasnog sira
200 g krem sira
100 g kisele pavlake
60 g suhomesnatog (po izboru)
2 kašičice sušenog peršuna
1 kesica želatina
Priprema:
1. Kora: Slane krekere samleti, a puter rastopiti. Suhomesnato iseckati na što sitnije kockice.
Dno pleha, vel. 30cm x 20cm, blago podmazati uljem ili obložiti pek papirom (sa papirom ćete lakše da ih vadite iz pleha). Samlevene krekere staviti u vanglicu, dodati kiselu pavlaku, rastopljeni puter i mleko. Rukom sjediniti sastojke, pa ih prebaciti u pleh. Formirati koru i pleh ostaviti na stranu, dok se sprema fil.
2. Fil: Punomasni sir (ja sam koristila fetu), krem sir i pavlaku staviti u vanglicu i mikserom umutiti. Mutiti sve dok se ne dobije penasti krem. Ako koristite feta sir so ne treba dodavati. Želatin sipati u manje lonče i preliti ga sa 4 kašike hladne vode. Promešati i ostaviti da nabubri. U uputstvu piše da sačekate 10 minuta, ali ne morate - čim nabubri staviti ga na tihu vatru da se rastopi, uz neprekidno mešanje. Nikako ne smete dozvoliti da vam želatin provri!. Pripremljeni želatin odmah sipati u smesu sa sirom i mikserom ga dobro sjediniti sa ostalim sastojcima. Zatim dodati iseckano suhomesnato i sušeni peršun. Sjediniti mikserom. Pripremljeni fil sipati preko kore i poravnati.
50 g slanih krekera samleti i posuti po površini.
3. Pleh ostaviti u frižider, najmanje 3 sata, da se fil dobro stegne (najbolje je da ga ostavite preko noći u frižider). Isecite na štanglice ili kocke (po želji) i poslužite kao predjelo.
Štanglice sam napravila po receptu sa bloga Minjina Kuhinjica, uz neke moje male dodatke...
Коментари
Постави коментар