Svečana salata sa jajima
Potrebno je:
- 200 g šargarepe
 - 200 g graška
 - 350 g krompira
 - 200 g sitno iseckane stišnjene šunke
 - 100 g sitno iseckanog kačkavalja
 - 6 kuvanih jaja
 - so
 
Za sos:
- 150 g majoneza
 - 1 čaša kisele pavlake
 - 1 kašika senfa
 - 200 ml tečnosti, u kojoj se kuvalo povrće
 - 2 kesice želatina
 
I još:
- 1/2 srednjeg limuna (sok)
 
Priprema:
1.  Krompir tanko oljuštiti, šargarepu očistiti i zajedno sa graškom staviti da se kuva. Ako je krompir veći iseći ga na pola, da bi se brže skuvao. Naliti povrće vodom, posoliti po ukusu i staviti na šporet.
2. Skuvano povrće ohladiti. Tečnost procediti i odvojiti 200 ml tečnosti. Krompir i šargarepu iseckati na što sitnije kockice. Staviti u veću vanglu. Dodati sitno iseckani kačkavalj i šunku. Ubaciti i grašak. Posoliti po ukusu. Pripremljenu smesu preliti sa isceđenim sokom od pola limuna, pa dobro promešati.
3. Sos: U manju šerpicu staviti majonez, kiselu pavlaku i senf. Viljuškom dobro sjediniti.
4. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice (želatin staviti u manju, dublju, posudu, pa ga preliti sa  osam kašika hladne vode, ostaviti ga 10-ak minuta da nabubri, pa ga staviti na tihu vatru da se otopi. NIKAKO ne sme da proključa). Odvojenu tečnost, u kojoj se kuvalo povrće, zagrejati da bude vrela, pa sipati u otopljeni želatin i još malo promešati na šporetu. Zatim smesu sa želatinom sipati u posudu sa majonezom, pavlakom i senfom. Dobro promešati i sipati u vanglu, sa iseckanom smesom.
           
5. Uzeti uski, dugački kalup (vel 12x35 cm) i dobro ga obložiti samolepljivom folijom. U obloženi kalup sipati pola smese, pa u dužini poređati skuvana jaja. Preko sipati, polako i po malo, ostatak sosa. Sve poravnati i prekriti sa folijom sa kojom ste i obložili kalup.
6. Ostaviti preko noći u frižider. Sutradan izvaditi kalup, prevrnuti ga na odgovarajuću tacnu, skloniti foliju i uživati u ukusu, a i u izgledu.



Коментари
Постави коментар