Leopard hleb



Potrebno je:

380 g brašna
200 ml vode
1/2 kockice kvasca (20g)
1/2 kašičice soli
1 kašičica šećera
2 kašike ulja

Svetlo-braon deo: 1/2 kašičice kakaa + 1 kašika vode

Tamno-braon deo: 3 kašičice kakaa + 2 kašike vode

Za premazivanje hleba: 2 kašičice ulja + 1 kašičica vrele vode

Priprema:

1. U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i mesiti ga, uz minimalno dodavanje brašna, sve dok se ne dobije elastično testo. Umešeno testo odmah podeliti na dva jednaka dela. Jednu polovinu testa oblikovati u jufku a drugu polovinu podeliti na 1 manji i 1 veći deo testa.Razmutiti 3 kašičice kakaa i 2 kašike vode i sipati u vanglicu. Ubaciti veći deo podeljenog testa i sjediniti ga sa kakaom. Samo budite uporni i dobićete tamno-braon testo. Za svetlo-braon testo postupak je isti: sjediniti pola kašičice kakaa i kašiku vode. Sipati u vanglicu, dodati manji deo testa i dobro umesiti. Sva tri testa: belo, tamno-braon i svetlo-braon staviti preko pobrašnjene podloge, prekriti providnom folijom i ostaviti da miruje 20 minuta.

2. Zatim, svaki deo testa podeliti na po 7 delova. Od svakog dela oblikovati jufkicu. Uzeti svetlo-braon jufkicu i rukom je razvući u oblik valjka, debljine 2cm. Zatim, uzeti tamno-braon testo i oklagijom ga razviti u tanak pravougaoni oblik. Staviti preko svetlo-braon valjak i umotati, zajedno, u rolatić. Sada belu jufkicu razvući u pravougaoni oblik, staviti preko umotano testo i sve zajedno umotati u rolat. Isti postupak ponoviti i sa ostalim jufkicama (dobija se, znači, 7 rolatića).

3. Dublji kalup za hleb, vel. 23cm x 13cm obložiti pek papirom. Na dno kalupa složiti tri rolatića, pa preko ostalih četiri. kalup prekriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste (dok ne napuni ceo kalup, do vrha).

4. Rernu uključiti na 200 stepeni. Narasli hleb premazati mešavinom ulja i vode i staviti da se peče. Posle pet minuta smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći hleb još 35 minuta (probati čačkalicom da li je hleb pečen). Pečeni hleb ponovo premazati mešavinom ulja i vrele vode, prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Iseći ga i uživajte, kako u izgledu tako i u ukusu...

Recept sam videla od moje prijateljice Dijane Ademović.

Коментари

Популарни постови