Pogačice punjene sirom i suvim vratom




Testo:

700 g brašna
100 g rastopljenog maslaca
150 g sitnog sira
1 jaje
1 kockica svežeg kvasca (40g)
300 ml mleka
2 kašičice soli
1 kašičica šećera

Fil:

180 g sitnog sira
180 g krupno izrendanog kačkavalja (trapist)
150 g krupno izrendanog suvog vrata
1 jaje
1/2 kašičice belog luka u prahu
1 kašičica karija

Za premazivanje pogačica:

1 žumance
2 kašičice mleka

Priprema:

1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, posuti solju i promešati. Dodati jaje, rastopljeni maslac, sitan sir i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Uz dodatak vrlo malo brašna umesiti ga da bude mekano. Prekriti vanglicu providnom faolijom i ostaviti testo da udvostruči svoju zapreminu.

2. Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu podlogu i podeliti ga na dva, jednaka, dela. Uzeti prvu polovinu testa, izdužiti ga rukom u oblik valjka i podeliti na osam delova. Isto uraditi i sa drugom polovinom testa. Od svakog dela oblikovati lopticu.

3 Svaku lopticu od testa pritisnuti dnom od manje čaše, da bi se napravilo udubljenje za fil.

4. Fil: U odgovarajuću posudu staviti sitan sir i jaje. Viljuškom dobro sjediniti. Dodati izrendani suvi vrat (ili bilo šta od suhomesnatog po vašem ukusu), izrendani kačkavalj, beli luk u prahu i kari. Viljuškom sjediniti sve sastojke.

5. U svaku pogačicu staviti po punu kašičicu fila, pa ih poređati u pleh preko pek papira. Pogačice poređati jednu do drge. Premazati ih mešavinom žumanceta i mleka (premazati samo testo, ne i fil) i ostaviti dok se rerna zagreje na 200 stepeni

6. U zagrejanu rernu peći pogačice dok ne porumene (meni je u rerni sa ventilatorom trebalo 35 minuta). Izvaditi pleh sa pečenim pogačicama, prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade. Poslužiti ih sa jogurtom, kiselim mlekom ili prilogom po vašem ukusu.

Коментари

Популарни постови