Posna torta sa pšenicom



Kore:
400 g brašna
1 kašika sode bikarbone
250 gr tečnog meda
250 ml piva
100 g šećera
Fil:
300 g skuvane i samlevene pšenice
300 g mlevenih oraha/lešnika, badema
300 g šećera
200 ml vode
1 kašičica mlevenog muskatnog oraščića
Priprema:
Kore:
1. Pripremiti pleh za pečenje, vel. 30cm x 20cm. Dno pleha prekriti pek papirom koji se premaže uljem (pripremiti još dva pek papira za dno). Stranice, takođe, premazati uljem.
U vanglicu sipati pivo. Dodati med i šećer, pa mešati varjačom sve dok se med i šećer ne istope. Ubaciti mešavinu brašna i sode bikarbone. Žicom za mućenje dobro sjediniti sve sastojke. Testo podeliti na tri dela. Rernu zagrejati na 180 stepeni. U pripremljeni pleh sipati jednu trećinu testa i staviti da se peče. Peče se kratko, čim blago porumeni a stranice se odvoje izvaditi pleh iz rerne. Koricu, zajedno sa pek papirom, prebaciti na radni sto. Pažljivo odlepiti pek papir od kore (ako treba poslužite se i dugačkim nožem), pa koricu ostaviti na njemu.Postupak ponoviti još dva puta (treba da se dobiju tri korice).
Fil:
1. U dublju posudu staviti šećer, preliti ga sa vodom i staviti da se ušpinuje (da bude gustine ređeg meda). Skloniti sa vatre, pa dodati mlevenu pšenicu, mlevene orahe/lešnike ili bademe i muskatni oraščić. Dobro promešati, da se svi sastojci sjedine. Nemojte da se brinete, ako niste vični špinovanju šećera. Ako fil bude redak, dodajte posni keks, a ako bude gust dodati malo tople vode. Fil mora da bude takve gustine da može da se premazuje. Filom se odmah premazuju korice, ne čeka se da se ohladi.
2. Fil podeliti na tri dela. Staviti prvu koricu na plato za tortu i premazati je trećinom fila. Isto uraditi i sa ostale dve korice. Posuti je mlevenim orasima i ukrasiti po želji.

Коментари

Популарни постови