Meljen pasulj
Potrebno je:
1/2 kg pasulja (ja koristim pasulj tetovac)
1 veća glavica crnog luka
2 srednje šargarepe
200 g korena celera
1 srednji koren paškanata
1 ljuta papričica (ko jede ljuto, kod nas je to neizostavni sastojak)
3-4 veća čena belog luka
100 ml ulja
1 kašika slatke začinske paprike
mleveni biber, suvi biljni začin i suvi bosiljak
1 veća glavica crnog luka
2 srednje šargarepe
200 g korena celera
1 srednji koren paškanata
1 ljuta papričica (ko jede ljuto, kod nas je to neizostavni sastojak)
3-4 veća čena belog luka
100 ml ulja
1 kašika slatke začinske paprike
mleveni biber, suvi biljni začin i suvi bosiljak
Priprema:
1. Uveče potopiti pasulji i ostaviti preko noći da odstoji.
Sutradan procediti pasulj, staviti ga u dublju posudu, naliti sa hladnom vodom i staviti da provri. I tu vodu baciti, naliti ga sa mlakom vodom i staviti na stranu, dok se spremi povrće.
Sutradan procediti pasulj, staviti ga u dublju posudu, naliti sa hladnom vodom i staviti da provri. I tu vodu baciti, naliti ga sa mlakom vodom i staviti na stranu, dok se spremi povrće.
2. Očistiti šargarepu, luk i koren peršuna i paškanata. Sve sitno iseckati i staviti u pasulj. Papričicu samo raseći na pola i dodati pasulju. Staviti pasulj da se kuva. Trebalo bi da se skuva za 1-1,5 sat, odnosno dok zrna skroz ne omekšaju. Na sredini kuvanja dodati začine po ukusu: suvi biljni začin, mleveni biber i suvi bosiljak.
3. Kada je pasulj skuvan tečnosti treba da ostane malo ispod skuvanog pasulja (oko 5cm). Skloniti sa vatre, izvaditi ljutu papričicu i štapnim mikserom ga izmiksati. Možete da ga izmiksate da bude potpuno kašasta smesa, a možete, kao ja što sam uradila, da ostavite i po malo komadića da se osete pri jelu. Izbor je vaš:
4. Meljeni pasulj rasporediti u činije, u kojima ćete ga i poslužiti. U manju šerpicu sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati sitno iseckani beli luk i dinstati ga toliko da pusti svoju aromu. Ubaciti kašiku začinske paprike, promešati da se sjedini sa uljem i preliti preko meljenog pasulja, koga smo raspodelili u činije. Ostaviti da se ohladi i poslužiti ga.
Коментари
Постави коментар