Šakšuka
Potrebno je:
150 g crnog luka
100 g šargarepe
100 g stabljike celera
100 g bukovača (ili pečuraka po izboru)
3 srednja češnja belog luka
400 g iseckanog paradajza, u sopstvenom soku (1 konzerva)
400 g crvene pečene paprike
1 ljuta papričica
100 ml pavlake za kuvanje
5 jaja
3 kašičice suvog biljnog začina
1 kašičica mlevenog bibera
2 kašičice sušenog peršuna
1/2 kašičice korijandera u prahu
ulje
Priprema:
Šakšuka je izraelsko jelo koje se veoma lako priprema, a ukus je nezaboravan. Obavezno probajte!
Samo da razjasnim neke stvari, da ne bi bilo komentara na tu temu. Naime, znam da u ovo "originalno" jelo ne idu pečurke, pavlaka za kuvanje i umesto pečenih paprika koriste se sveže paprike. Ja sam ubacila sve ove sastojke i nisam pogrešila, ukus je fantastičan...
1. Crni luk iseći na rebarca, šargarepu iseći na polukrugove, stabljike celera, pečenu i ljutu papriku iseći na kocke, beli luk sitno iseckati a bukovaču iskidati na manje komadiće.
2. U odgovarajuću posudu sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti iseckani crni luk i šargarepu i pržiti, na srednjoj temperaturi 2-3 minuta. Zatim, dodati stabljike celera, beli luk, pečenu i ljutu papriku, bukovaču i paradajz. Sve dobro promešati. Posuti sa biozačinom, biberom, peršunom i korijanderom. Još jedanput promešati, poklopiti i na tihoj vatri pržiti dok se sos malo ne zgusne.
3. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Kada se tečnost zgusnula, probati da li treba dodati još šta od začina i sipati pavlaku za kuvanje. Promešati i pustiti da jelo samo provri. Skloniti sa vatre.
4. Drškom od varjače napraviti mala udubljenja u jelu i u svako udubljenje razbiti po jedno jaje. Potrudite se da se žumanca ne razliju. Staviti jelo u rernu da se jaja ispeku. Dužinu pečenja sami odredite u zavisnosti da li volite rovita jaja ili potpuno pečena.
5. Jelo poslužiti toplo (mada meni ništa nije izgubilo od ukusa ni kada se ohladilo), uz feta sir.
Коментари
Постави коментар