Sirup protiv kašlja
Potrebno je:
200 g šećera
300 ml vode
100 g limuna
1 kašika korena belog sleza
1 kašika suve žalfije
1 kašika sušenog cveta kamilice
6 malih listića suvog lorbera
1 kašika meda
Priprema:
1. Prvo pripremiti limun. Ako ne možete da pronađete organski limun, limun koji imate stavite u vodeni rastvor sa sodom bikarbonom. U količini vode koja će potopiti limun staviti jednu punu kašičicu sode bikarbone i mešati da se soda rastvori, tada potopite limun i da odstoji najmanje pola sata. Zatim ga dobro isprati pod mlazom vode i koristiti.
Šećer staviti u odgovarajuću dublju posudu. Posudu staviti na šporet i na tihoj temperaturi ga karamelisati. Šećer ne mešati, već ga pustiti da se otopi. Kada dobije svetlo braon boju (može da ostane i po neka grudvica šećera, ali nemojte da dozvolite da vam šećer puno potamni, onda će sirup biti gorak), skloniti ga sa šporeta i sipati 300 ml vrele vode. Vratiti ponovo na šporet da se šećer, na tihoj temperaturi, rastopi. Zatim, u tečnost koja vri ubaciti koren belog sleza, suvu žalfiju, suvi cvet kamilice, listiće lorbera i limun isečen na krugove (zajedno sa korom). Kada smesa provri kuvati na srednjoj temperaturi, poklopljeno, pet minuta. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
2. U hladan sirup dodati punu kašiku meda i mešati dok se med ne rastvori. Sirup sipati u staklenu bocu i čuvati u frižideru. Izađe oko 400 ml sirupa.
3. Način upotrebe sirupa: Odrasli sirup piju 3 x 1 kašiku, nije vezano sa jelom (možete da ga pijete pre ili posle jela), deca sirup piju 3 x 1 kašičicu a bebama (od 7 meseci pa naviše) davati 2 x 1 kašičicu. Kada sirup dajete bebama iz recepta izbacite med, zbog moguće alergije. Sirup je veoma prijatnog ukusa i pijete ga sve dok ne osetite poboljšanje, a kod mene je to bilo posle trećeg dana...
Коментари
Постави коментар