Mesne kugle sa karfiolom



Potrebno je:

1 manji kafiol (380g)
1/2 kg mlevenog svinjskog mesa
2 kašičice aleve paprike
80 g crnog luka
3 veća čena belog luka
1 kašičica mlevenog bibera
1 puna kašičica senfa
2 jaja
2 kašičice suvog biljnog začina
4 kašike prezli
8 širih šnitova, tanko isečene, mesnate slanine
ulje

Sos: 100 g korena karfiola, 100 g krupno izrendanog kačkavalja (edamer), 400 ml pavlake za kuvanje, 2 skuvana cveta karfiola iskidana na najmanje cvetiće, 1/2 kašičice mlevenog bibera i 1 kašičica suvog biljnog začina; Za posipanje jela: 1/2 manje vezice peršuna

Priprema:

1. Karfiol staviti u ključalu vodu i bariti ga 5 minuta na srednjoj temperaturi. Izvaditi ga iz vode i ostaviti da se ohladi. Zatim odvojiti cvetove i koren. Odabrati 8 srednje krupnih cvetova i koren koji je ostao iseći do cveta (da cvet bude ravan sa donje strane). Dva cveta (ne računajući 8 koji su odvojeni) iskidati na najmanje cvetiće i ostaviti na stranu. Koren karfiola iseckati na kockice i ostaviti na stranu.

2. Mleveno meso staviti u vanglicu i dodati sitno iseckani crni i beli luk, alevu papriku, mleveni biber, senf, jaja, suvi biljni začin i prezle. Rukom sjediniti sve sastojke. Nauljenim rukama formirati 8 mesnih kugli (moje su bile 90 g težine). Uzeti jednu mesnu kuglu i na dlanu leve ruke je istanjiti u krug. Na  sredinu kruga staviti jedan cvet karfiola i ponovo oblikovati kuglu. Kuglu staviti na sredinu šnita slanine i slaninu preklopiti sa jedne i druge strane, da se krajevi slanine preklapaju. Na isti način formirati još 7 kugli.

3. U teflonsku posudu sipati ulje, 0,5cm visine, i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje spustiti mesne kugle sa preklopom slanine ka dnu. Kugle pržiti na tihoj temperaturi uz povremeno okretanje, dok ne porumene sa svih strana.

4. Sos: U dublju posudu staviti sitno iseckani koren karfiola, izrendani kačkavalj i pavlaku za kuvanje. Posuti mlevenim biberom i suvim biljnim začinom. Štapnim blenderom izmiksati.

5. Mesne kuglice izvaditi na tanjir, a u masnoću gde su se pržile sipati pripremljene sastojke za sos. Promešati. Kada sos počne da vri (sve raditi na tihoj temeraturi) ubaciti iskidane male cvetiće karfiola, promešati pa ubaciti mesne kugle i posle 1-2 minuta isključiti šporet. Jelo posuti sitno iseckanim peršunom. Mesne kuglice poslužiti uz krompir pire i salatu po želji.






Коментари

Популарни постови