Musaka sa pečenim paprikama



Potrebno je:

800 g crvenih pečenih paprika
1/2 kg mlevenog mešanog mesa (svinjsko i juneće)
80 g šargarepe
100 g crnog luka
3 veća češnja belog luka
200 g šampinjona
1 kašika paradajz pirea
1 manja vezica peršuna
suvi biljni začin i mleveni biber po ukusu
ulje

Sastojci za prelivanje musake:

300 ml pavlake za kuvanje
200 g kačkavalja (trapist)
2 jajeta
1/2 kašičice soli

Priprema:

1. Pečenu papriku oljuštiti, očistiti od semenki i staviti u cetku da se ocedi (ako se koristi paprika iz zamrzivača najbolje je da se, noć pre pravljenja jela, paprika izvadi i stavi u cetku da se dobro iscedi).
Šargarepu, crni luk, beli luk i šampinjone staviti u secko i usitniti. Peršun iseckati sitno. Kačkavalj krupno narendati.

2. U odgovarajuću posudu staviti ulje da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati mleveno meso i varjačom ga razdvojiti da se dobije mrvičasta smesa. Dinstati na srednjoj temperaturi dok meso ne pobeli. Zatim ubaciti svo iseckano povrće, osim peršuna. Promešati, posuti sa začinima po ukusu i nastaviti dinstanje. Pri kraju (kada su se i meso i povrće ispržili i kada je isparila sva tečnost)) dodati paradajz pire i iseckani peršun. Probati da li treba dodati još šta od začina i skloniti sa vatre.

3. Vatrostalnu posudu, vel. 20cm x 30cm, premazati maslacem. Jaja staviti u odgovarajuću posudu, dodati so i žicom za mućenje umutiti. Dodati pavlaku za kuvanje i sjediniti je sa jajima.
Pečenu papriku presecite na pola. Polovinu paprika poređati po dnu posude. Preko paprike rasporediti polovinu mlevenog mesa sa povrćem - preko mesa preliti 5 kašika preliva sa jajima i posuti sa 100 g narendanog kačkavalja. Zatim, staviti drugu polovinu paprika - preko paprika rasporediti ostatak fila - preko fila staviti preostali kačkavalj i sve preliti ostatkom preliva.

4. Rernu zagrejati na 200 stepeni i staviti jelo da se zapeče. Meni je trebalo 30 minuta. Najbolje je (ako možete da sačekate, mi to nismo ispoštovali pa se musaka "razbila" prilikom stavljanja u tanjir) da sačekate da se musaka prohladi, pa da je isečete na veće kocke i poslužite. Kako god da je poslužite, preukusna je. Probajte!

Коментари

Популарни постови