Pita jabukovača
Potrebno je:
1/2 kg tanjih kora za pitu
Fil:
1,7 kg nakiselih jabuka
5 kašika šećera
2 kašike ulja
1 kesica vanilinog šećera
1 kašičica cimeta
200 g suvog grožđa
Za premazivanje kora: 100 g putera + 100 ml ulja
Sirup:
3 šolje (od 250 ml) šećera
2 šolje vode
1 manji limun isečen na kolutove
Priprema:
1. Jabuke očistiti i krupno narendati. malo ih rukom iscediti. U odgovarajuću posudu sipati ulje, dodati jabuke i šećer. Promešati i staviti na vatru. Dinstati dok ne ispari sva voda koju su jabuke pustile i dok za varjačom ne ostane trag. Skloniti posudu sa vatre, dodati vanilin šećer, cimet i suvo grožđe (ko ne voli, suvo grožđe može da izostavi). Promešati i ostaviti da se prohladi.
2. Sirup: Pošto sirup treba da bude sobne temperature, njega prvo pripremiti. U odgovarajuću posudu staviti šećer i vodu. Posudu staviti na vatru da provri. Na srednjoj temperaturi, od momenta ključanja, kuvati sirup 20 minuta. Pred sam kraj kuvanja ubaciti kolutove limuna.
3. Maslac i ulje staviti u manju posudu. Posudu staviti na vatru da se maslac i ulje povežu. Masnoću celo vreme držati na šporetu, jer treba da bude topla dok se korice premazuju.
Kore podeliti tako da u jednom rolatu budu po tri kore. Svaka kora se premazuje masnoćom a na zadnju se stavlja fil od jabuka. Fil staviti na jedan kraj kora celom dužinom (kraća ili duža strana, zavisi od pleha u kome pečete). Uviti kore u rolat. Rolat staviti u odgovarajući pleh, prethodno podmazan maslacem. Na isti način napraviti i ostale rolate. Napravljene rolate iseći na komade željene veličine. Pitu premazati ostatkom masnoće i staviti je da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni.
4. Kada pita dobro porumeni izvaditi je iz rerne i ostaviti je pet minuta, da se malo prohladi. Zatim je preliti sirupom, iz dva puta. Ostaviti pitu da potpuno upije sirup, pa je poslužiti (idealno bi bilo da prenoći u frižideru, pa da je poslužite).
Recept sam videla od Marine Stanojević.
Коментари
Постави коментар