Beskvasni hleb



Potrebno je:

480 g brašna
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
300 ml mleka
50 ml ulja /50 g masti ili 100 g maslaca

Priprema:

1. U vanglicu staviti brašno, dodati so i prašak za pecivo. Promešati kašikom. U manju posudu staviti mleko ulje, pa staviti da se zagreje. Toplu tečnost sipati, postepeno, u suve sastojke. Prvo mešati sa kašikom, pa nastaviti sa rukom. Zamesiti testo i prebaciti ga na pobrašnjenu podlogu. Uz dodavanje vrlo malo brašna umesiti testo koje se ne lepi za ruke.

2. Umešeno testo rukom razvući ("rastapkati") u pravougaoni oblik 0,5cm debljine. Sa obe strane testa iseći trake širine 3cm, s tim da sredina, širine 4cm, ostane neisečena. Od isečenih traka isplesti pletenicu, preklapajući traku preko trake.

3. Uzeti kalup za hleb vel. 30cm x 11cm x 8cm. Stranice kalupa premazati maslacem a dno prekriti pek papirom. U pripremljeni kalup staviti pletenicu. Rernu zagrejati na 200 stepeni.

4. Pletenicu premazati mlekom i staviti da se peče 30 minuta. Pečeni hleb premazati vodom , umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi. 

Recept sam videla na blogu Sašina kuhinja.

Коментари

Популарни постови