Hleb sa jogurtom



Potrebno je:

580 g brašna
1/2 kockice svežeg kvasca (ili 2 pune kašičice suvog kvasca)
1 kesica praška za pecivo
200 ml mleka
100 ml vode
100 ml jogurta
80 ml ulja
1,5 kašičica soli
1 kašičica šećera

Priprema:

1. U toploj mešavini mleka i vode, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, prašak za pecivo i promešati. Zatim dodati jogurt, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i uz vrlo malo brašna umesiti ga. Umešeno testo vratiti u nauljenu vanglicu, prekriti ga providnom folijom i ostaviti da naraste.

2. Dno kalupa za hleb, vel. 30cm x 12cm x 11cm, prekriti pek papirom, a stranice premazati maslacem. Uskislo testo premesiti, izdužiti ga malo rukama (u dužinu kalupa u kome će se peći) i prebaciti u kalup. Rukom blago ispretiskati površinu testa, da se poravna, prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste.

3. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Narasli hleb premazati mešavinom ulja i vrele vode (1:1) i staviti da se peče 35 minuta. Pečeni hleb izvaditi, premazati vrelom vodom, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti dva minuta u kalupu. Zatim hleb izvaditi iz kalupa, umotati ga u duplu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.

Prašak za pecivo se, pored kvasca, stavlja zbog bolje strukture testa. Ko želi da mu korica hleba ostane hrskava neka hleb ostavi na rešetku da se ohladi, bez umotavanja u kuhinjsku krpu.

Коментари

Популарни постови