Pita sa mesom i prazilukom
Potrebno je:
1/2 kg tanjih kora za pitu
700 g mešanog mlevenog mesa (svinjsko + juneće)
300 g praziluka
1 kašičica kumina
1 kašičica mlevenog bibera
2 kašičice suvog biljnog začina
2 žumanceta
100 ml ulja
Smesa za premazivanje kora:
3 jaja
200 ml mleka
200 ml ulja
140 g brašna
1/2 kockice svežeg kvasca
Priprema:
1. Ulje staviti u dublju posudu i zagrejati ga. Na zagrejano ulje dodati mleveno meso, promešati i viljuškom ga usitniti da bude zrnaste strukture. Posuti ga sa biberom, suvim biljnim začinom, kuminom, promešati i dinstati dok meso ne pobeli. Zatim ubaciti praziluk, isečen na polukrugove. Promešati i nastaviti dinstanje na srednjoj temperaturi sve dok ne ispari sva tečnost. Skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi. U prohlađeno meso dodati dva žumanceta i sjediniti.
2. Smesa za premazivanje kora: U toplom mleku razmrviti kvasac i ostaviti da se aktivira. Razdvojiti belanca od žumanaca U dublju posudu staviti belanca i čvrsto ih umutiti. Dodati žumanca i mutiti da smesa postane kremasta. Ubaciti ulje i mleko sa kvascem. Sjediniti. Na kraju dodati brašno i umutiti da ne ostanu grudvice od brašna.
3. Veliki pleh od e. špreta obložiti pek papirim. Početi sa ređanjem kora. Staviti koru u pleh i premazati je sa dve pune kašike smese za premazivanje (koru poprskati smesom pomoću kašike, pa silikonskom četkicom premazati celu koru). Preklopiti drugom korom i nju premazati smesom, pa preko rasporediti deo mesnog fila. Znači, premazivati svaku koru, a na svaku drugu stavljati mesni fil. Zadnje dve kore premazati i iseći na parčiće po želji. Ostatak fila preliti preko pite. Nožem razmaknuti isečene parčiće, da bi preliv dospeo svuda podjednako.
4. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Staviti pitu da se peče. Kada pita porumeni izvaditi je iz rerne, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Poslužiti pitu sa jogurtom ili salatom po želji.
Коментари
Постави коментар