Gratinirani karfiol



Potrebno je:

1 kg karfiola (jedna manja glavica)
voda

Bešamel sos:

100 g maslaca
30 g brašna
400 ml toplog mleka
1 kašičica suvog biljnog začina
muskatni oraščić po ukusu
1/2 manje vezice peršuna
1 žumance

Priprema:

1. Od glavice karfiola odvojiti listove, a karfiol staviti u dublju posudu. Naliti ga sa vodom i staviti da se skuva. Od momenta ključanja kuvati ga 15-ak minuta na srednjoj temperaturi. Izvaditi ga iz vrele vode i odmah ga naliti hladnom vodom, tako će sačuvati svoju lepu belu boju. Ostaviti ga 1-2 minuta, pa ga izvaditi iz vode i blago odvojiti cvetove. Uzeti teflonsku ili vatrostalnu posudu i premazati je uljem. U pripremljenu posudu rasporediti odvojene cvetove karfiola. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni (ili ako vaš šporet ima opciju za gratiniranje uključite ga na 170 stepeni).

2. Bešamel sos: U odgovarajuću posudu staviti maslac i staviti da se maslac otopi. Zatim dodati brašno i promešati da ne ostanu grudvice. Pržiti jedan minut na srednjoj temperaturi, pa sipati toplo mleko, dodati suvi biljni začin i po ukusu izrendani (ili mleveni u kesicama) muskatni oraščić. Promešati i ostaviti da provri (uz povremeno mešanje). Kada se zgusne ubaciti sitno iseckani peršun i žumance koje je prethodno samo viljuškom umućeno. Promešati da se sve sjedini i skloniti sa vatre.

3. Pripremljenim sosom preliti poređane cvetove karfiola i staviti ih u rernu da se gratiniraju (zapeču). Gratinirani karfiol poslužiti kao prilog uz pečeno ili prženo meso ili kao toplo predjelo.

Коментари

Популарни постови