Pogačice
Potrebno je:
550 g brašna + 3 kašike za domešivanje
250 ml mleka
1/2 kockice svežeg kvasca
60 g rastopljenog maslaca
1 jaje
1 belance
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
Za premazivanje pogačica:
1 žumance
1 kašika mleka
Priprema:
1. U toplom mleku, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, rastopljeni maslac, jaje, belance i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i uz dodavanje tri kašike brašna umesiti mekano testo. Testo vratiti u vanglicu, prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti da testo naraste.
2. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, premesiti ga i izdužiti u oblik valjka. Iseći ga na 13 jednakih delova. Od svakog dela oblikovati pogačicu. Pogačice poređati u pleh, preko pek papira. Prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da narastu.
3. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Narasle pogačice premazati mešavinom mleka i žumanceta i staviti da se peču. Pečene pogačice (ja sam ih pekla 30 minuta u rerni sa ventilatorom) izvaditi iz rerne i prekriti ih kuhinjskom krpom da se prohlade.
Коментари
Постави коментар