Sočna pita sa kokosom, lešnicima i suvim grožđem



Potrebno je:

1/2 kg tankih kora za pite i baklave

Fil:

5 jaja
250 g šećera
200 ml ulja
100 g mlevenih lešnika (ili oraha)
150 g kokosa
100 g suvog grožđa
200 g kiselog mleka
1 kesica vanilinog šećera
1 kesica praška za pecivo

Sirup:

550 g šećera
900 ml vode

Priprema:

1. Fil: Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u vanglicu i uz postepeno dodavanje mešavine šećera i vanilinog šećera čvrsto umutiti. Dodati žumanca i mutiti dok se ne dobije penasta smesa. Ubaciti ulje i kiselo mleko. Umutiti. Dodati mešavinu kokosa i praška za pecivo. Umutiti. Na kraju ubaciti mlevene lešnike i suvo grožđe. Sve dobro sjediniti.

2. Za spremanje pite koristila sam pleh dimenzija 43cm x 27cm, koji sam premazala uljem. U pleh ređati po dve kore (tri kore odmah odvojiti na stranu).  Pošto je meni bio uzak, a dugačak pleh ja sam svaku koru presavila na pola, pa sam ih ređala. Znači, staviti dve kore (kore se između ne premazuju uljem) pa ih preliti sa punom kutlačom fila (pre svakog prelivanja promešati fil, jer se teži sastojci spuste na dno). Fil kašikom ravnomerno rasporediti po celoj kori. Tako nastaviti do kraja, s tim da zadnje dve kore (koje su odvojene) ne treba premazivati filom. Složenu pitu premazati uljem i iseći je na parčiće po želji. Sada, onu treću koru koja je odvojena staviti preko i malo stranice "ušuškati" sa strane. Ona će pomoći da se korica koja je isečena ne podigne prilikom pečenja.

3. Rernu zagrejati na 180 stepeni i staviti pitu da se peče. Kada gornja korica porumeni, izvaditi pleh iz rerne i pažljivo skloniti gornju koru. Vratiti pitu da se ispeče do kraja. Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se prohladi, dok se spremi sirup.

4. Sirup: U odgovarajuću posudu sipati vodu, dodati šećer i staviti da provri. Od momenta vrenja kuvati 20 minuta, u polupokrivenoj posudi. Ostaviti sirup, oko 3-4 minuta, da se prohladi pa preliti pitu. Preko prelivene pite staviti odgovarajući pleh da pritisne korice, da se ne bi podigle od vrelog sirupa. Pleh, sa kojim je pritisnuta pita, skloniti posle pet minuta. Pitu pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa je ostaviti u frižider da se dobro ohladi.

Коментари

Популарни постови