Mrvičasti kolač sa jogurtom i borovnicama
Testo:
2 žumanca
50 g šećera
90 g otopljenog maslaca/margarina
130 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
Fil:
2 belanca
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
30 g gustina
200 ml gustog jogurta
300 g kisele pavlake
130 g borovnica
Priprema:
1. Testo: Ovo su sastojci za pleh vel. 20cm x 20cm. Ako želite veću količinu kolača vi napravite duplu meru (ali koristite pleh 20cm x35cm, lepše je kada su korice deblje).
Ceo kalup obložiti pek papirom. U posudu za mućenje staviti žumanca, dodati šećer i žicom za mućenje sjediniti (ne treba mnogo mutiti). Zatim dodati maslac i promešati. Na kraju dodati mešavinu brašna i praška za pecivo. Kašikom dobro sjediniti sastojke (nema potrebe da to radite rukom). Testo podeliti na dva jednaka dela. Oba dela umotati u providnu foliju, s tim da jedan deo stavite u frižider, a drugi u zamrzivač na pola sata.
2. Fil: U posudu za mućenje staviti belanca i, uz postepeno dodavanje mešavine šećera i vanilin šećera, čvrsto umutiti mikserom. Dodati jogurt (ja sam koristila grčki jogurt) i kiselu pavlaku. Umutiti. Na kraju ubaciti gustin i umutiti najmanjom brzinom na mikseru.
3. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Izvaditi testo iz frižidera i na pek papiru ga razviti, u veličini pleha za pečenje. Oklagijom ga prebaciti u pleh. Ako testo pukne ne brinite se, samo ga rukom "utapkajte", u krajnjem rezultatu to se neće ni primetiti. Preko korice ravnomerno sipati fil. a preko fila staviti borovnice (ili možete staviti maline, kupine, aroniju...). Izvaditi testo iz zamrzivača i krupno ga narendati preko fila. Staviti da se peče.
4. Na 200 stepeni peći kolač 10 minuta, pa smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći još 30 minuta. Da vas ne buni, kolač će i dalje po malo "podrhtavati"kada ga pomerate, ali tako i treba da bude. Kolač ostaviti da se potpuno ohladi, pa ga iseći na kocke.
5. Recept sam videla na portalu Njam food.
Коментари
Постави коментар