Pileće pljeskavice sa tikvicom...
Potrebno je:
1/2 kg belog pilećeg mesa (otkošćenog )
200 g tikvica
100 g šargarepe
150 g crnog luka
2 veća češnja belog luka
2 kašike ljutog kečapa
1 kašičica senfa
1 jaje
4 kašike prezli
1 kašičica praška za pecivo
3 kašike ulja
2 kašičice suvog biljnog začina
1 kašičica mlevenog bibera
ulje za prženje pljeskavica
Priprema:
1. Belo pileće meso samleti u secko. Tikvicu oljuštiti i iseći na kocke. Posoliti, staviti u cetku i ostaviti pola sata da pusti vodu. Zatim i nju samleti u secko. Šargarepu, crni i beli luk očistiti, pa i njih samleti u secko.
2. U dublju posudu staviti samleveno meso, dodati tikvicu, šargarepu, crni i beli luk. Ubaciti kečap, senf, jaje, prezle (ako treba dodati još jednu kašiku prezli, ali ne više), prašak za pecivo, ulje, suvi biljni začin i mleveni biber. Rukom zamesiti smesu. Mesiti 2-3 minuta. Poklopiti posudu i ostaviti u frižider, najmanje pola sata. Zatim vlažnim rukama oblikujte pljeskavice (ja sam koristila supenu kašiku za uzimanje smese. Staviti smesu na dlan leve ruke i desnom rukom pritisnuti da se dobije oblik pljeskavice). Prilikom formiranja pljeskavica nemojte ih mnogo tanjiti, neka budu oko 0,5 cm debljine. Prvo napraviti sve pljeskavice pa ih pržiti.
3. U teflonskom tiganju (ili posudi sa debelim dnom) sipati ulje visine 1cm i staviti da se zagreje na umerenoj temperaturi (meni je jačina ringli od 1-9, ja sam ih pržila na 6). Na zagrejano ulje spuštati napravljene pljeskavice i pržiti ih. Pržene vaditi na kuhinjski papir.
Pljeskavice poslužiti sa prilogom i salatom po želji.
Коментари
Постави коментар